fbpx
Događaji Društvo Hobi Sport Sport+

Svetsko prvenstvo za modelare na Zlatiboru po drugi put

Sinoć je na Kraljevom trgu na Zlatiboru svečano otvoreno Svetsko prvenstvo za modelare u klasi F1E. Ovo je po drugi put da se na Zlatiboru održava Svetsko prvenstvo za modelare. Domaćin prvenstva je Vazduhoplovni savez Srbije.

svetski-kup-f1e-15-5

Na takmičenju će se nadmetati dvanaest reperezentacija: Austrija, Češka, Italija, Francuska, Nemačka, Poljska, Rumunija, Slovačka, Srbija, Švajcarska, Sjedinjene američke države i Velika Britanija,  sa ukupno 78 takmičara u juniorskoj i seniorskoj kategoriji.

Ceremoniji otvaranja Svetskog prvenstva su prisustvovali predsednik Vazduhoplovnog saveza Srbije, Labud Bulatović, direktor takmičenja Nikola Borovac kao i članovi žirija FAI Marius Conu iz Rumunije, inžinjer Srđan Pelagić i inžinjer Wilhelm Kamp iz Austrije koji je i predsednik žirija.

Prisutnima se na početku manifestacije obratio Labud Bulatović, predsednik Vazduhoplovnog saveza Srbije, koji je pozdravio sve takmičare. On je istakao da ima čast da se obrati takmičarima, i da je ovo drugi put da se modelari okupljaju na Zlatiboru i da je VSS do sada organizovao 12 velikih takmičenja FAI i da je Savez stekao poverenje Međunarodne vazduhoplovne federacije (FAI). Bulatović se zahvalio predstavnicima FAI, sardnicima i takmičarima.

“Srbija je definitivno to ja vidim iz vazduha i što sam prošao svetom je najlepša zemlja na svetu. Ona ovakvih bisera kao što je Zlatibor ima podosta, ali ja čvrsto verujem da Zlatibor najveći i najlepši biser Srbije. Zato smo izabrali Zlatibor za ovo svetsko prvenstvo,” istakao je gospodin Bulatović.

svetski-kup-f1e-15-6

Inžinjer Vilhelm Kamp, predsednik FAI žirija je potom otvorio nadmetanja.

“Dragi takmičari, dragi zvaničnici, dragi gosti i dragi merači vremena, jednom rečju dragi prijatelji, nadam se da ćemo imati uspešno takmičenje. Želim svim takmičarima da pobedite, ali na kraju samo jedan će biti pobednik i siguran sam da će pobediti najbolji. U ime Komiteta za modelarstvo FAI proglašavam Svetsko prvenstvo u klasi F1E otvorenim, rekao je Vilhelm Kamp.

Na otvaranju su intonirane himna Srbije i himna Međunarodne vazduhoplovne federacije, a zatim se prisutnima predstavio KUD Prvi partizan.

svetski-kup-f1e-15-2

U sredu je planiran trening za sve takmičare. Juniori će se nadmetati u sredu, dok je takmičenje seniora na programu u četvrtak. Svetsko prvenstvo se završava u petak dodelom priznanja i nagrada.

F1E model predstavlja jedrilicu sa magnetnim upravljanjem, koja se pušta sa uzvišenja iz ruke u slobodni let niz padinu. Smerom leta upravlja magnetni mehanizam koji takmičar podešava pre puštanja u let, a prema smeru vetra.

Za takmičenje je odabran Smiljanski zakos, na potezu između magistralnog puta Beograd – Podgorica i Ribničkog jezera.

sv-kupf1e-15-7-smiljanskizakos

Ovom prilikom treba se podsetiti da je jedan od najzaslužnijih ljudi za popularizaciju Zlatibora u vazduhoplovnim krugovima bio Srđan Radovanović koji je 2007.godine organizova prvi RC aero miting na Zlatiboru a zatim sa AK Luksor iz Beograda zajedno pripremio Luxsor kup. Kvalitete Zlatibora su zatim uočili i predstavnici Vazduhoplovnog saveza Srbije i u saradnji sa opštinom Čajetina i TO Zlatibor 2011. godine su organizovali Svetski kup na Zlatiboru.

Takođe treba podsetit da je Zlatibor bio i glavni centar za obuku jedriličara tridesetih godina XX veka i da je od 1935 do 1941.godine na Zlatiboru postojala Jedriličarska škola.

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829