fbpx
Biznis Događaji Info Lokalna privreda Vesti

Telekom Srbija modernizuje infrastrukturu u opštini Čajetina

telekom-srbija1

Telekom Srbija a.d. je  u poslednje četiri godine investirao značajna sredstva u modernizaciju i proširenje telekomunikacionih kapaciteta u cilju ukidanja dvojničkih priključaka i pružanja korisnicima savremenih širokopojasnih usluga i servisa (brzi Internet, IpTV, HDTV-televizija visoke rezolucije) na teritoriji opštine Čajetina.

Kako bi se pretplatnicima omogućili novi sadržaji i poboljšali postojeći Telekom Srbija a.d. je izgradio četiri nove digitalne centrale.

U Sirogojnu i Šljivovici su stare centrale zamenjene novim digitalnim a umesto postojećih su sada postavljeni optički kablovi. Kako bi se zadovoljila potreba za novim telefonskim priključcima na Zlatiboru i u Smiljanskim zakosima su izgrađene nove digitalne centrala sa optičkim kablovima. Takođe, Telekom Srbija a.d. je proširio i kapacitete telefonske centrale u Čajetini kako bi se poboljšao kvalitet internet i IpTV usluga.

U naseljenim mestima Mačkat, Rožanstvo, Gostilje, Ljubiš, Bela Reka, Dobroselica i Jablanica modernizovane su postojeće digitalne centrale montažom opreme za pružanje usluga interneta i televizije, dovoljnog kapaciteta da zadovolje potrebe korisnika na ovim područjima.

Prvi rezultat ovih investicija je bilo razdvajanje više od 400 dvojnih linija. Prelazak na digitalne centrale je korisnicima omogućio korišćenje Interneta, IpTV i HDTV (televizija visoke rezolucije).

Telekom Srbija a.d. je za 2014.godinu planirao dalju modernizaciju telekomunikacione infrastrukture na teritoriji opštine Čajetina. Planirano je da naselja Kamalj, Obudojevica, Karaula, Zova, Gajevi i Potoci na Zlatiboru dobiju novu mrežu optičkih kablova, kao i Gorni Branešci i da se pripreme nove digitalne centrale.

telefonska-centrala

Tokom 2014. godine planirana je realizacija radova na novim digitalnim telefonskim centralama i optičkim kablovima na lokacijama:
– Kamalj (za naselje Kamalj i Farma),
– Obudojevica 1, centrala sa 64 priključka, internet i IpTV,
– Obudojevica 2, centrala za internet i IpTV,
– naselja Karaula i Zova sa 6 novih centrala i oko 2 km optičkih kablova,
– centrala za naselje Gajevi (72 priključka, internet i IpTV) sa oko 2 km optičkog kabla,
– optički kabl za naselje Potoci oko 1 km,
– Gornji Branešci, centrala za internet i IpTV,
– Gornji Ljubiš, centrala za internet i IpTV,
– Ribnica, centrala sa 72 priključka, internet i IpTV.

Što se tiče 2015.godine, biznis planom je predviđena montaža nove telekomunikacione opreme i optičkih kablova na lokacijama:

– Vodice, centrala za internet i IpTV,
– Potoci i Čolovića brdo, centrale za internet i IpTV,
– Zova, centrala sa 64 priključka, internet i IpTV (Jevremovići i naselje prema Oku),
– Ćeten (Čajetina), centrala sa 64 priključka, internet i IpTV,
– Jevremovići (Čajetina), centrala za internet i IpTV,
– Sušica, centrala za internet i IpTV (naselje Mušvete i deo Donji Branešci),
– Mačkat, zamena postojeće centrale,
– Kriva Reka, centrala sa 64 priključka, internet i IpTV,
– optički kabl Mačkat-Rožanstvo-Sirogojno.

Cilj ovih investicija je da se ukinu/zamene dvojnički priključci i korisnicima omoguće savremene širokopojasne usluge na području cele Opštine sa posebnim akcentom na seoska područja.
Izgrađena i planirana mreža optičkih kablova omogućiće pružanje ovih usluga na savremen način (triple pley servis) skraćivanjem dužine bakarnih kablova što je više moguće sa težnjom da ih postepeno zameni u celosti (pristup optikom „do kuće“). Triple pley servis obuhvata višestruke govorne kanale preko internet protokola sa velikim bitskim protokom (do 100 Mb/s) po korisniku, prenos video zapisa (IpTV, HDTV-televizija visoke rezolucije), interaktivne igre, e-učenje, e-uprava i sl.

Broj novih servisa i aplikacija se svakodnevno uvećava pa Telekom Srbija a.d. čini napore da korisnicima pruži što kvalitetnije usluge.

Realizaciju ovih investicionih ulaganja omogućilo je veliko razumevanje i pomoć rukovodstva Opštine i efikasno postupanje opštinskih organa Uprave prilikom izdavanja potrebnih građevinskih dozvola, rešenja i saglasnosti.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

July 2022
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031