fbpx
Biznis Događaji Kapital

Telenor banka – prva mobilna banka u Srbiji

telenor2

Komunikacione tehnologije su svuda oko nas. Računari, laptopovi, tableti, mobilni telefoni, gomila uređaja koja bi trebala da nam omoguće lakši i jednostavniji život. Do skora svi ovi uređaji su uglavnom služili samo za zabavu. Iako u svetu ovi uređaji imaju brojne poslovne funkcije u Srbiji se i dalje smatraju samo zanimljivim igračkama za odrasle.

U međuvremenu, Telenor je u Srbiji osnovao prvu mobilnu banku. Kako bi saznali nešto više o ovoj finansijskoj instituciji i njenim planovima kada je u pitanju opština Čajetina, kontaktirali smo Služba komunikacija Telenor banke. 

Telenor banka je nešto potpuno drugačije u bankarskoj industriji u Srbiji? 

Telenor banka, prva je mobilna onlajn banka u regionu, orijentisana je na dnevne transakcije. Svi građani Srbije mogu da otvore račune i započnu svoje onlajn finansijske transakcije, putem aplikacije na mobilnom telefonu, tabletu ili računaru. Telenor banka se razlikuje u konceptu. Sve što je potrebno uraditi da bi se pristupilo banci je da se na telefon preuzme aplikacija, bez obzira na to o kom se provajderu mobilne telefonije radi, registruje, i izabere potpisivanje ugovora bez odlaska u banku ili odlaskom do prve Telenorove prodavnice. To su jedini papiri koje je potrebno potpisati i od tog momenta sve bankarske usluge klijent može uraditi preko mobilnog telefona ili onlajn.

Da li je bilo teško savladati administrativne prepreke?

U projektovanju našeg koncepta mobilnog i onlajn bankarstva, počeli smo sa bankarstvom kao potrebom. Pitali smo korisnike šta su idealna bankarska iskustva. Tek kada smo imali ovu sliku, mi smo dizajniralni koncept mobilnog i onlajn bankarstva poštujući sve važeće regulative i propise. Na taj način smo mogli da pomerimo granice i pretvorime bolne tačke dosadašnjeg bankarskog iskustva u jedinstveno korisničko iskustvo. U ovom projektu, Telenor banka imala je podršku regulatora, Narodne banke Srbije, Komisije za sprečavanje pranja novca, kao i svih nadležnih državnih institucija koje su prepoznale značaj inovacije za dalji razvoj i unapređenje bankarskog tržišta Srbije.

telenor1

Koliko je Telenor banka zadovoljna rezultatima u ovih par meseci od kako je počelo poslovanje

Gradjani prepoznaju prednosti prve mobilne onlajn banke u regionu. Globalni trend u bankarstvu je digitalizacija, koja štedi vreme i smanjuje korišćenje gotovine u svakodnevnim transakcijama. Upravo zbog toga, nastala je i Telenor banka koja nastoji da obezbedi svojim korisnicima jednostavnu, brzu i što je najvažnije, sigurnu uslugu dostupnu bilo kad i bilo gde. Dosadašnje iskustvo je pokazalo da veliki broj korisnika pametnih telefona i Interneta u Srbiji, takođe preferira da svoja plaćanja završi putem interneta ili mobilnog telefona umesto odlaska poslovnicu, a sa Telenor bankom ovo korisničko iskustvo je dodatno unapređeno.

Kakve pogodnosti imaju građani koji otvore račun u Telenor banci?

U ovom trenutku moguće je otvaranje viševalutnog tekućeg računa sa beskontaktnom debitnom MasterCard karticom, možete platiti bilo kome znajući samo njegov broj mobilnog telefona ili imejl adresu. Takođe, možete da platite svoje račune na jedan klik, uz kontrolu nad tim kada i kome želite da platite. Na primer, aplikacija će vas obavestiti da vam je stigao račun za struju, a vi ćete odlučiti kada i da li ćete ga platiti.

telenor3

Jednim klikom ćete moći da kupujete i prodajte devize po kursu koji je isti ili je povoljniji od onog koji ste do sada dobijali u svojoj omiljenoj menjačnici. Veliki broj ljudi u Srbiji svakog meseca pomalo odvaja na štednju u evrima, a sa našom aplikacijom može da dobije i povoljan kurs i da vreme koje bi utrošio na odlazak do menjačnice i banke iskoristi za nešto drugo. Posebno ističemo jedinstvene proizvode i usluge u našoj ponudi:

  • Plaćanje putem mobilnog telefona ili e-maila – prenos novca bilo kome za koji je potrebno da korisnik zna samo broj mobilnog telefona ili imejl primaoca. Ukoliko je primalac korisnik Telenor banke, prenos novca će biti izvršen automatski. Ukoliko to nije slučaj primalac će dobiti uputstvo kako da podigne svoj novac onlajn i prebaci ga na bilo koji bankovni račun u Srbiji.
  • Računi na klik – Predefinisana polja, bez dodatnog unosa i minimalna mogućnost za grešku – na jedan klik. Sa „računima na klik“, korisnici više ne moraju da čekaju u redu, ili strahuju da će zaboraviti da plate račun. Svi neplaćeni računi čekaju u aplikaciji da ih korisnik jednim klikom plati.
  • Napredne opcije „self-care-a“ – Aplikacija se zasniva na vidžetima i sva podešavanja su u prijavi tako optimizovana da klijent može samostalno da ih obavi. Na primer, kada se uloguje u svoj profil sa mobilnog telefona, tableta ili kompjutera, korisnik može postaviti granice, uključiti / isključiti odabrane kanale plaćanja karticom, promeniti PIN, ovlastiti drugo lice ili se registrovati za nove bankarske usluge.
  • Viševalutni tekući račun – Otvaranjem tekućeg računa u Telenor banci korisnik dobija jedan viševalutni tekući račun sa kojeg može raspolagati dinarima i devizama, ali i obaviti menjačke poslove jednim klikom.

Da li je budućnost plaćanje svih računa mobilnim telefonom?

Telenor banka će nastaviti da bude orijentisana na mobilno i onlajn bankarstvo. Nastavićemo sa faznim širenjem naše ponude, u skladu sa potrebama naših korisnika. Dugoročno posmatrano, držaćemo se bankarske ponude orijentisane na transakcije građana, a otvoreni smo u sledećim fazama građanima ponudimo i manje potrošačke kredite. U studiji koju je za Telenor grupu realizovala Boston Consulting Group (BCG), 2011 godine, procenjeno je da bi uvođenje usluga mobilnog bankarstva do 2020, moglo doneti Srbiji porast BDP-a od 2%.

U Užicu postoji Telenor bankomat da li je u planu postavljanje bankomata i na Zlatiboru imajući u vidu da se radi o jednom od najvećih turističkih mesta u Srbiji i regionu?

Telenor banka postepeno širi mrežu svojih najsavremenijih bankomata koji omogućavaju uplate i isplate u dve valute, u evrima i dinarima. Bankomat u okviru Telenor prodavnice u Užicu je aktivan od septembra 2014. godine, a plan banke je da u narednom periodu, postepeno širi mrežu bankomata, tako da u planu je i da na Zlatiboru u budućnosti postavimo bankomat. Uvažavajući činjenicu da u ovom trenutku nemamo potpuno razvijenu mrežu bankomata, korisnicima Progresiv paketa tekućeg računa omogućili smo da 5 puta mesečno podignu novac bez naknade na bankomatu bilo koje banke u Srbiji, dok korisnici paketa Starter za transakcije na bilo kom bankomatu plaćaju naknadu od 50 dinara fiksno bez obzira na podignuti iznos.

Tehnološki gledano Telenor je napravio ogroman iskorak u pravcu digitalizacije finansija u Srbiji, a da li će građani prihvatiti da imaju banku na mobilnom telefonu ostaje da se vidi. 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031