fbpx
Događaji Manifestacije Turizam

Terzići najbolji u pripremanju pastrmke

U Ljubišu je u subotu, 5.avgusta po treći put održana manifestacija “Dani pastrmke” u kojoj su se takmičari nadmetali u pripremanju ribljih specijaliteta. Ova manifestacija ima za cilj promociju kalifornijske pastrmke koja se sa uspehom uzgaja u ovom zlatiborskom selu.

Ove godine je žiri u sastavu Milisav Nikolić, Bojana Božanić i Vladimir Petrović Pižon imao težak zadatak da odluči pobednika. Ove godine žiri je obratio pažnju i na samu pripremu jela, izgled štanda. Kao što to biva i ovog puta su presudile nijanse, pa je prvo mesto pripalo Terzićima iz Ljubiša. Ekipa restorana “Oval” sa Zlatibora je osvojila drugo mesto, dok je treće mesto pripalo ekipi iz Arilja “S koca i konopca”.

“Mislim da je kvalitet pripreme pastrmke sasvim sigurno mnogo bolji u odnosu na neki prethodni period“, kaže Bojana Božanić, član žirija. U ime pobedničke ekipe Olivera Terzić je izjavila da je iznenađena odlukom žirija.

 

“U svemu ovome nisam učestvovala sama, već su mi pomagali otac, suprug, dever, jetrva, deca i ostali. Inače, mislim da je u pripremanju pastrmke i njenoj oceni presudan bio ukus dima koji je presudio, mislim na bukovo drvo“, kaže Olivera Terzić.

Seosko turističko domaćinstvo „Kukanjac“ je po prvi put organizovalo i takmičenje u pripremanju riblje čorbe, gde je prvo mesto osvojila ekipa “S koca i konopca” iz Arilja.

„Kuvamo na svim takmičenjima, čisto iz ljubavi, razonode i druženja, jer to volimo. I evo, napravili smo ovde najbolju čorbu, treći smo bili u prženju pastrmke, a drugi po uređenju štanda“, kaže Ivan Čančarević, pobednik u pripremanju riblje čorbe.

Manifestaciju je otvorio predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović koji je rekao da je ovo način da se održe sela.

“Želimo da sačuvamo naše tradicionalne proizvode u Ljubišu i da pokažemo da je pastrmka koja se ovde proizvodi visokog kvaliteta i da ljudi mogu tu ponudu proširiti na celu Srbiju, a da očuvamo sve ono što je srpska tradicija”, naglasio je Stamatović.

U ime mesne zajednice Ljubiš prisutnima se obratila Milina Vesović, koja je pozvala sve da i sledeće godine dođu u Ljubiš  i da probaju specijalitete od pastrmki.

Za sve posetioce domaćini su organizovali i sportska nadmetanja, kao i bogat kulturno umetnički program, gde su se predstavili folklorni ansambli i duvački orkestri.

Manifestaciju su organizovali udruženje proizvođača kalifornijske pastrmke „Ljubiška pastrmka“ i MZ Ljubiš uz pokroviteljstvo opštine Čajetina, a uz podršku TO Zlatibor, SC Čajetina i Zlatiborskog eko agrara.

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930