fbpx
Događaji Društvo Ekologija Video

Treća sednica eko – odbora u školskoj 2015-16

U sredu, 23.decembra 2015.godine održana je treća sednica Eko-odbora u školskoj 2015/2016.godini. Prisutni članovi su upoznati sa obeležavanjem eko-motivisanih dana koji su predviđeni projektom Eko-motivacije u okviru Međunarodnog projekta Eko-škole, a koji podržava VIP mobile kompanija.

Eko-odbor-15-9

Kroz prezentaciju mr Zorice Milosavljević, nastavnice biologije i koordinatorke Eko-škole prikazane su aktivnosti u vezi sa obeležavanjem svih ekoloških datuma od septembra meseca. Obeleženi su: Svetski dan čistih planina, Svetski dan turizma, Dan klimatskih promena i Dan čistog vazduha, Svetski dan zaštite životinja, Svetski dan zdrave hrane, a planirano je još ovakvih akcija. Cilj pri obeležavanju navedenih datuma bio je da se uključe i institucije, pojedinci i udruženja iz lokalne zajednice, pa je saradnja ostvarena sa: RRA “Zlatibor” iz Užica, TO “Zlatibor”, KJP “Zlatibor”, dečijim vrtićem “Radost”, Dnevnim boravkom za decu sa smetnjama u razvoju “Zračak”, planinarskim društvom, preduzetnicima, Domom zdravlja Čajetina, komunalnom inspekcijom u Čajetini, Specijalnom bolnicom “Čigota”, lokalnim medijima.

Mileva-Rogic

Na ovoj sednici predavanje o kompostiranju održala je, gost sednice, profesorka biologije iz Užica Mileva Rogić, koja je školi u Čajetini dala sugestije kako da počne proces kompostiranja i kako da oranizuje prostor na kome će se on realizovati.

eko-odbor15-7

U prethodnom periodu, u okviru programa Eko-škole, raspisan je konkurs za izradu najoriginalnije maske od otpadnog materijala. Nagrađeno je pet učenika u nižim i pet učenika u višim razredima. Učenici su nagrađeni knjigama, pohvalnicama i ekološkim kalendarima. Maske će biti “izložene” na novogodišnjoj igranci kada će se učenici maskirti i zabaviti.

eko-maske15-7

U toku je realizacija radionica o kompostiranju koje se organizuju u školi prvo na časovima Ekološke sekcije, zatim članovi sekcije obučavaju drugove u odeljenju na času odeljenskog starešine, a obuka će biti preneta i na roditelje na roditeljskim sastancima.

Mlade ekologe i sve članove Eko-odbora očekuje niz programom predviđenih aktivnosti u novoj kalendarskoj godini, a do tada nas pozivaju da se odgovorno ponašamo prema svojoj životnoj sredini.

Jagoda Jeremić, član Eko-odbora

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031