fbpx
Događaji Kultura Manifestacije Pozorište Turizam Video

“Trpele” – najbolja predstava XIX „Festivala bez prevoda“ u Užicu

Stručni žiri 19. Jugoslovenskog pozorišnog festivala, je odlučio da Ardalion za najbolju predstavu dobije predstava “Trpele”, autora Bobana Skerlića i Milene Depolo, u režiji Bobana Skerlića i produkciji Beogradskog dramskog pozorišta Beograd.

Ova predstava se bavi nasiljem u porodici koje možda nije privlačno kao tema, ali je nezaobilazno kao sudbina. Ansambl Beogradskog dramskog pozorišta, Beograd je iskazao idejnu i umetničku homogenost i postigao ubedljivost u kolektivnoj igri. U tome je značajnu ulogu odigrao i tekstualni predložak Milene Depolo i Bobana Skerlića.

Nagrada za najbolju režiju je pripala Egonu Savinu za režiju predstave „Unosno mesto“, autora Aleksandra Nikolajevića Ostrovskog, u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd.

Nagrada za najbolju žensku ulogu je pripala Goranu Jevtiću za ulogu Živke u predstavi Branislava Nušića „Gospođa ministarka“ u režiji Tanje Mandić Rigonat i u produkciji Pozorišta „Boško Buha“ Beograd.

Branimir Bane Popović je za ulogu Domenikau predstavi  Eduarda De Filippa „Filomena Marturano“ u režiji Jagoša Markovića i koprodukciji Centra za kulturu Tivat i Gradskog pozorišta Podgorica„Filomena Marturano“ dobio Ardalion za najbolju mušku ulogu.

trpele-predstava

Nagrada za najbolju scenografiju je dobila Dragani Purković-Macan za scenografiju u predstavi „Četrnaesta“, autorke i rediteljke Ane Đorđević. u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske. Lana Cvijanović je za kostimografiju u predstavi Aleksandra Nikolajevića Ostrovskog „Unosno mesto“, u režiji Egona Savina i produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd nagrađena Ardalionom za najbolju kostimografiju.

Za najbolju epizodnu ulogu je nagrađen Bojan Veljović za Ujka Blagoja u predstavi prema komadu „Dr“ Bransilava Nušića „Doktor Nušić“, u režiji Kokana Mladenovića i koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor i Kruševačkog pozorišta.

Momčilo Otašević je proglašen za najaboljeg mladog glumca za ulogu Mikelea u predstavi Eduarda De Filippa „Filomena Marturano“ u režiji Jagoša Markovića i koprodukciji Centra za kulturu Tivat i Gradskog pozorišta Podgorica, Crna Gora. Ovaj mladi glumac je dobio i Nagradu Politike “Avdo Mujčinović

Žiri je dodelio i specijanu nagradu Marku Šeliću Marčelu za tekstove songova u predstavi prema komadu „Dr“ Bransilava Nušića „Doktor Nušić“, u režiji Kokana Mladenovića i koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor i Kruševačkog pozorišta.

Žiri u sastavu 1. prof.dr Nebojša Romčević (predsednik žirija),kompozitor Miroljub Rasinski,pozorišni producent doc.dr Hazim Begagić, arhitektica i scenografkinja dr. Mia David,  i rediteljka Ana Vukotić,  je odluke o dodelama nagrada za najboljeg glumca, glumicu i najboljeg mladog glumca kao i specijalnu nagradu doneo jednoglasno.

Odluka žirija

Obrazloženje odluke žirija

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031