fbpx
Događaji Kultura Umetnost

U Čajetini otvorena izložba Srpsko pismo i jezik

Danas je u biblioteci Ljubiša R Đenić otvorena izložba “Srpsko pismo i jezik kroz istoriju”. Otvaranju izložbe su prisustvovali niži razredi osnovne škole Dimitrije Tucović u Čajetini.

srpsko-pismo16-2

O razvoju srpskog pisma i nastanku nekih slovnih znakova đacima je govorila Ana Čugurović, kustos – etnolog – antropolog iz Muzeja jezika i pisma u Tršiću. Ona je đake upoznala i sa razvojem i postavkom Muzeja jezika i pisma u Tršiću, kao i sa brojnim manifestacijama koje se održavaju u ovom muzeju.

azbuka

Izložbu koja će moći da se pogleda do 2.juna je pripremila mr Dajane Đedović i predstavlja deo stalne postavke u Muzeju jezika i pisma od kada je 21. aprila 2011. godine otvoren u Tršiću. Ovom izložbom autorka ukratko i svedeno prikazuje inače dosta kompleksan razvoj srpskog jezika i pisma predstavljajući ga jasno najrazličitijoj muzejskoj publici.

srpsko-pismo16-4

U okviru izložbe prikazana su pisma koja su bila u upotrebi od 9. veka na teritoriji Srbije i kod srpskog stanovništva uopšte: glagoljica, ćirilica i latinica; istaknut doprinos reformama jezika i pisma koji su dali: Ćirilo i Metodije, Kliment i Naum, Zaharije Orfelin i Dositej Obradović, Sava Mrkalj i Luka Milovanov, i Jernej Kopitar i Vuk Stefanović Karadžić; i prikazani najznačajniji dokumenti pisani različitim vrstama pisama.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oktobar

Kupindo