fbpx
Događaji Knjigoteka Kultura

U Čajetini predstavljen roman Tai

predstavljanje-roman-tai1

Sinoć je u Narodnoj bilioteci Ljubiša R. Đenić predstavljen roman Tai, za koji je Goran Gocić dobio NINovu nagradu. Kratak prikaz romana je dao književni kritičar Mileta Aćimović Ivkov. On je govorio o strukturi romana, stilu i poetici autora, pokušavajući da prisutnima dočara atmosferu dalekog Tajlanda a u isto vreme da objasni odnose glavnih junaka.

predstavljanje-roman-tai2

Autor romana je zatim odgovarao na pitanja publike. On je govorio o razlikama između zapadnjaka i istočnjaka, o uticajima religije na formiranje svesti. Goran Gocić je u jednom trenutku napravio paralelu između poznanstava u Srbiji i na Tajladnu rekavši da se na Tajlandu prvi kontak uspostavlja lako, ali da se emotivne veze uspotavljaju veoma teško, dok je u Srbiji obrnut slučaj.

Gocić je govoreći o Tajlandu rekao da je to zemlja gde svi imaju osmeh i da stranci vrlo brzo počinju da podražavaju meštane osmehujući se svima. Autor je prisutnima ukratko opisao političku i ekonomsku situaciju na Tajlandu.

goran-gocic1

Publika je autoru postavila i pitanja o praznini zapadnog čoveka, a bilo je i reči o želji glavnog junaka da bude dobar. Gocić je prazninu povezao sa budizmom i orjentalnom filozofijom života. Što se tiče želje glavnog junaka da pomogne autor je dao primer filma Dogvil Larsa fn Trira a zatim je govorio da prihvatanje pomoći u mnogome zavisi od načina na koji se ta pomoć nudi.

Na pitanje zašto se roman zove “Tai”, autor je odgovorio da mu je u vreme pisanja romana to bilo jasno, ali da kako vreme prolazi naslov je sve teže objasniti.  Sama reč “Tai” je pridev i sam jezik se zove Tai, a reč “Tai” ima skriveno značenje i znači “sloboda”.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

July 2022
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031