fbpx
Biznis Događaji Lokalna privreda

U četvrtak svečani početak radova na gondoli

U četvrtak, 21.septembra će biti izliveni temelji na stanici gondole na Torniku. Nalivanjem prvog betona simbolično će otpočeti gradnja zlatiborske gondole.

Radovi na ovom projektu su počeli narodnom mobom u februaru, a nastavljeni su prvog maja. Predstavnici lokalne samouprave su se odlučili na ovaj čin kako bi iskazali protest zbog sporosti sporosti državnih organa u izdavanju potrebnih dozvola. U ovim akcijama je učešće uzelo više hiljada građana. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je u julu ove godine građevinsku dozvolu Opštini Čajetina za prvu fazu izgradnje žičare, čime su se stekli uslovi za zvaničan početak radova.

Predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović je pozvao građane da prisustvuju početku radova rečima:

“Na dan rođenja Presvete Bogorodice, Malu Gospojinu, na dan kada pravoslavni svet slavi sveti čin rađanja – svi na veliku narodnu svetkovinu, na vaš Tornik! Jer, bez vas ne bi bilo ni ove naše prve velike pobede u našoj borbi za konačnu pobedu, za buduću našu, najveću na svetu, a Zlatiborsku – zlatnu gondolu! Za realizaciju najvećeg projekta u srpskom turizmu u poslednjoj deceniji, projekta koji će turistički i ekonomski još više razviti i ojačati najlepšu planinu na svetu! Da se vidimo u zdravlju i dobro zabavimo na Torniku, 21. septembra, na Malu Gospojinu u 12 sati – jer smo to, svi zajedno, i zaslužili!”

Prisutni će ovom prilikom biti upoznati sa sa daljim planovima na izgradnji najduže panoramske gondole na svetu i potencijalima buduće turističke atrakcije. Zlatiborska gondola će imati tri stanice i dužinu od  8.866 metara, a putnici će se prevoziti u 55 kabina. U ovaj projekat opština Čajetina je investirala 13 miliona evra iz svog budžeta, kako bi povezala turistički centar Zlatibora i vrh Tornik. Radove na izgradnji Gold gondole povereni su Građevinskom preduzeću “Jedinstvo”.

Na Zlatiboru ovih dana borave i predstavnici kompanije Pomagalski, a Yann Laborieux će biti prisutan na samom gradilištu dok se ne postave ankeri u beton 21.09.2017. godine, i pružiće stručnu pomoć u procesu selekcije i grupisanju opreme neophodne za I fazu izgranje gondole.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

October 2023
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031