fbpx
Događaji Knjigoteka Kultura

U Čigoti predstavljena knjiga “NeOzbiljno PreOzbiljno”

Večeras je u maloj sali SB Čigota predstavljena knjiga “NeOzbiljno PreOzbiljno” mlade spisateljice Jane Ševkušić. Mira Crnčevići iz biblioteke SB Čigota je na početku predstavila mladu autorku i njeno delo publici. Gospođa Crnčević je delo Jane Ševkušić predstavila rečima:

neozbiljno16-4

“Ovo je roj misli i ideja jedne mlade duše. Kod naše Jane talenat se probudio vrlo rano i već sa trinaest godina naša Jana postaje pisac. Čim čovek ima potrebu da piše, sama ta činjenica ukazuje i na talenat.Samim tim što se odlučila da čita i piše izašla je iz generacije koja to nečine, i za to joj svaka čast. Naravno, jezički stil i tema prate njene godine i u skladu su sa njenim godinama. To što je nosila u sebi Jana je imala potrebu da stavi na papir i tako je nastala ova knjiga koja nosi naziv “NeOzbiljno PreOzbiljno”. Naravno, neozbiljne godine, ozbiljne teme. Devojčica od trinaest godina smatra se malom, jer je za pisanje potrebno iskustvo i znanje, ali potrebno je naglasiti da je ovo vrlo dobro napisana knjiga s obzirom da su teme ozbiljne. Knjiga je dragocena, jer na autentičan način iznosi mišljenje jedne trinaestogodišnje, njen odnos prema svetu i problemima.”

neozbiljno16-3

Knjiga ima šest poglavlja u kojima je trinaestogodišnja Jana napisala šta misli o Istini, Iskustvu, Prihvatanju, Promenama, Snovima i Greškema.

U svakom poglavlju postoje posebne celine u kojima se govori o različitostima, raspravama, predrasudama, odrastanju, očekivanjima, mogućnostima pa čak i smrti.

neozbiljno16-2

U nešto manje od četrdeset minuta publika je mogla da sazna dosta o devojčici koja je od ove godine učenica “Prve osnovne škole kralja Petra II” u Užicu. Publika je saznala da je knjiga nastala prošle godine i da je Jana odlična sportistkinja i da se takmičila u skijanju i plivanju. Mlada spisateljica ne voli školski program, za koji veruje da nije prilagođen vremenu i da nema odgovor na pitanje “zašto se nešto uči?”.

neozbiljno16-1

Jana Ševkušić je publici pročitala nekoliko odlomaka iz knjige koji su dobili buran aplauz. Mladoj spisateljici želimo puno uspeha u daljem spisateljskom radu.

Na poleđini knjige je tekst koji najbolje opisuje i Janu i njenu prvu knjigu:

“Oprez, ova knjiga može da bude opasna po konzervativce. Za ljude bez predrasuda ova knjiga može da bude inspiracija, otelotvorenje. U redu, preterujem, ovo su ionako reči jedne trinaestogodišnje balavice koja nije prihvaćena u društvu. Nema veze, svet je mnogo lepši ako ga gledaš izvan kutije. Ta prava linija, koju nikada neće moći ni želeti da pratim, ionako nije za mene. Ja ću naći svoj put. Možda će mi biti teško, možda ću morati da koračam sama, ali nikada neću prestati da se borim za ono u šta verujem.

Vaš put je vaš put. Vaša priča nije još ispričana. Slušajte svoje srce, ono vas zna najbolje.”

Knjiga “NeOzbiljno PreOzbiljno” je objavljena u izdanju Čigoja štampe a od sutra će se naći u prodaji u knjižari Ivo Andrić na Zlatiboru.

neozbiljno16-5

 

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2022
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930