fbpx
Događaji Kultura Manifestacije Turizam Vremeplov

U nedelju narodni sabor na Cigli

narodni-sabor-cigla

U nedelju 30. avgusta 2015. godine kod spomika na Cigli u Jablanici održaće se Narodni sabor sa umetničkim programom, scensko-pesničkim prikazom “Sećanje kao zaloga za budućnost” sa početkom u “pet do dvan`est”. Manifestacija se održava povodom godišnjice sećanja na pale ratnike, avgusta 1914.

cigla2014-18

U početnim operacijama I svetskog rata, isturene jedinice Užičke vojske su prešle graničnu liniju 8. avgusta, a zatim su posele položaje na liniji Vardište – Stolac – Orline – Metaljka a zapadno i položaje Vranovina, Paštan brod, Vihor odera. U to vreme je 5. kadrovski puk iz Limskog odreda poseo Bujak u neposrednoj blizini ušća Lima.

Šesta austro-ugarska armija je prešla u napad 15.avgusta i posle dvodnevnih borbi potisnute su crnogorske i srpske jedinice koji su ranije prešli granicu.

U naredena četiri dana srpske i austro-ugarske jedinice su vodile teške borbe. Šesnaesti korpus je 19.avgusta glavninom izbio na Lim kod Rudog, a pomoćnim snagama ušao u Pljevlja. Kada je izvešten da su delovi ovog korpusa prešli na desnu obalu Ustibarske reke, a uočavajući nadmoćnost snaga koje napadaju Rudo, komandant Limskog odreda je predveče toga dana odlučio da svoje delove iz rejona Rudog postupno povuče ka Priboju i karauli Crni vrh.

cigla-bitka

Po prelasku Lima, glavnina 16. korpusa je nastupala delom snaga uz reku, a delom preko Sokolovića ka Vardi. Limski odred se pod borbom povlačio ka Cigli i Crnom vrhu, na pravcu Priboj – Čajetina.

Glavna bitka se povela na Bijelog glavi u blizini karaule Cigla gde je odbranom komandovao major Vasilije Luković. Bolje opremljene i brojnije jedinice 16.korpusa su 22.avgusta uspele da posle žestokih borbi predveče toga dana potisnuo Limski odred na položaje Lisa – Tornik. U ovom boju je poginuo i major Vasilije Luković.

No, slom 5.armije je zaustavio dalje nastupanje trupa 6.armije, koja je 23.avgusta prešla u povlačenje na levu obalu Drine.

Prošle godine u sklopu obeležavanja stogodišnjice od početka I svetskog rata opština Čajetina je podigla spomen obeležje na bregu Bjela glava, palim borcima Limskog odreda Užičke vojske koji su se 22.avgusta borili sa jedinicama 16.korpusa Austro-Ugarske 6.armije. Spomen obeležje je izgrađeno po idejnom rešenju vajara Vladimira Mitrovića.

Izvor: cajetina.org.rs

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

March 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031