fbpx
Događaji T-Info Turizam

U Novom Sadu svečano otvoren 48.sajam turizma

Danas je u Novom Sadu otvoren 48.sajam turizma. Ovu manifestaciju je otvorio ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

sajam-novi-sad15-1

– Turizam povezuje ljude i narode, a ova privredna grana pored velikog ekonomskog značaja ima i mnogo širu ulogu jer doprinosi poboljšanju odnosa između država – rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Na sajmu će se predstaviti turistički potencijali Srbije, Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske i Crne Gore, koja je i zemlja partner ovog sajma.

Odnosi Srbije i Crne Gore u su u usponu, a u oblasti turzma imamo izuzetno kvalitetnu saradnju jer se preduzimaju koraci da se kreira zajednički turistički proizvod kako bi što više turista posetilo naše dve zemlje i time se pozitivno uticalo na turistički promet, istakao je Ljajić.

Po njegovim rečima, sve više turista dolazi u našu zemlju, o čemu govore i rezultati. Tako je u Vojvodini zebeležen rast roja stranih turista za oko 20 odsto, a značajno više turista boravilo je u banjama Srbije.

– To su dobri rezultati, a to nas obavezuje da se na promovisanju turističkih destinacija u Srbiji svi još više angažujemo. Potencijala ima i treba ih koristiti, pa je tako potrebno pružiti podršku i razvoju lovnog turizma jer je to veoma značajan ali nedovoljno iskorišćen potencijal i to se mora promeniti – zaključio je Ljajić.

Što se tiče akcije “Moja Srbija” ministar Ljajić je najavio da će akcija promocije domaćeg turizma i podela vaučera biti nastavljena i naredne godine i da će od 1. januar sledeće godine građani vaučere moći da koriste tokom cele godine.

– Postojeća Uredba biće promenjena tako što će biti pojednostavljene procedure za dobijanje vaučera, a verovatno ćemo povećati i obuhvat građana koji imaju pravo da koriste vaučere i već smo krenuli u pripremu promene aktuelne Uredbe, objasnio je ministar.

Ljajić je naglasio da će ministarstvo nastaviti sa projektima razvoja turističke infrasrukture, istakavši da je ove godine u Vojvodini finansirano 16 takvih projekta ukupne vrednosti 77,7 miliona dinara.

Ambasador Crne Gore Branislav Mićunović ukazao je da odnosi Srbije i Crne Gore idu uzlaznom linijom, a da su u oblasti turizma mogućnosti razvoja i daljeg unapređenja izuzetni.

– Partnerstvo na ovoj priredbi, na kojoj je Crna Gora zemlja partner, najbolji je znak kvaliteta ukupnih odnosa dve zemlje – rekao je Mićunović. – Ovogodišnja turistička sezona u Crnoj Gori bila je uspešna, a zabeležen je rast broja turista iz Srbije, jer ih je, u odnosu na prošlu godinu bilo 38 odsto više, dok je broj noćenja povećan za 44 odsto.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da Novi Sad uvek prati manifestacije koje se održavaju na Novosadskom sajmu, a da je turizam privredna grana koja može doprineti razvoju cele zemlje.

– Turizam je izuzetno značajna privredna grana i turistički poslenici Novog Sada ulažu mnogo truda da u naš grad dođe što više turista, a tome sigurno doprinosi i ova manifestacija – rekao je Vučević. – To je i razlog što Novi Sad beleži rast broja turista iz celog sveta.

Uspešan boravak na Novosadskom sajmu i dobre poslovne rezultate izlagačima je poželeo generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković, ukazavši da se ove godine Sajam turizma vratio u jesenji termin, te da je okosnica ovogodišnje priredbe, uz celokupnu turističku ponudu Srbije, ponuda banja i klimatskih mesta Srbije.

– Na sajmu su, uz izlagače iz naše zemlje i turistički poslenici iz regiona i to potvrđuje na je Novosadski sajam karika koja povezuje region i doprinosi uspostvaljanju prijateljskih veza – rekao je Cvetković.

Nakon svečanog otvaranja, minstar Ljajić je obišao štandove izlagača na 48. međunarodnom sajmu turizma, istakao da je ponuda turističkih poslenika izuzetno dobra i da su mogućnosti za dalji razvoj ove priredbe veoma dobri. Međunarodni sajam turizma na Novosadskom sajmu, otvoren je do subote, 10. oktobra, dok dan duže traju Međunarodni sajam LORIST i Međunarodni sajam konjarstva i sersana.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031