fbpx
Bioskop Događaji Kultura

U ponedeljak film “Težina lanaca 2”

U bioskopu Doma kulture u Čajetini u ponedeljak, 18.aprila će biti prikazan novi film Borisa Malagurskog, “Težina lanaca 2”. Ovaj dokumentari film se bavi neoliberalnim reformama na prostoru Balkana nakon raspada Jugoslavije, kao i njihovim uticajem na sve sfere današnjeg društva: politiku, ekonomiju, vojsku, kulturu, obrazovanje, medije. Kroz priče o rasprodatim i opljačkanim preduzećima, korumpiranim političarima, fiktivnim tribunalima, destruktivnim stranim investitorima i raznoraznim ekonomsko-vojnim savezima, „Težina lanaca 2“ dekonstruiše moderne mitove o svemu što su obećali da će doneti bolji život srpskom narodu.

tezina-lanaca-2

Ovaj film je značajan zbog niza ekskluzivnih intervjua sa nekim od najvažnijih ličnosti sa ovih prostora, ali i sa svetski poznatim imenima kao što su Noam Čomski, Oliver Stoun, Karla del Ponte, Majkl Parenti, Markus Papadopulos, Džon Piter Mejer, R. Džejms Vulzi, Iraklis Tsavaridis, Dajana Džouns, Domagoj Margetić, Miroslav Lazanski, Ivan Pernar, Igor Mandić, Slavko Kulić i drugi.

Težina lanaca 2 je premijerno prikazana na filmskom festivalu Montekasino u Johanesburgu. Režiju ovog filma potpisuje Boris Malagurski, umetnik koji je 2005.godine emigrirao u Kanadu gde je odmah stekao profesionalno priznanje za svoj rad.

Njegov film „Kanada projekat“ (2005) osvojio je nagradu za najbolji film na Prvom međunarodnom festivalu studentskog filma u Torontu, a prikazan je na nacionalnoj televiziji nekoliko puta. Film „Kosovo: Can You Imagine?“ (2009) prvi je politički dokumentarni film ovog autora. Prvi film „Težina lanaca“ na angažovan i kritički način ispituje stvarnu ulogu koju su SAD, NATO i EU odigrali u tragičnom raspadu Jugoslavije.

Projekcija je zakazana za 20:00 časova.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2022
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930