fbpx
Događaji Kultura Manifestacije Muzika Turizam

U Sirogojnu održan V festival “Svet muzike”

U intimnoj atmosferi muzeja na otvorenom “Staro selo” u Sirogojnu publika je mogla da prati po peti put festival “Svet muzike” i da čuje aktuelne izvođače tradicionalne muzike i da upozna narodne instrumente, različite vrste pevanja i sviranja.

svet-muzike15-5

Ovaj festival je posebno interesantan prvenstveno zbog neposrednog odnos umetnika i publike, kao i zbog pratećeg obrazovnog programa.

Festival je otvorio gitarista Miroslav Tadić koji je odsvirao više za gitaru prilagođenih narodnih pesama. U prvom bloku publika je mogla da uživa u gitarskoj izvedbi pesme “Makednsko devojče” (Jonče Hristovski), a zatim su usledile obrada pesme “Što ti je jelek raskopčan kćeri”, “Prošeta se Jovka Kumanovka”.

svet-muzike15-6

Tadić je zatim publiku odveo na more u Dalmaciju numerom “Majka, igle i bičvice” da bi ih ponovo vratio u Makedoniju dinamičnom i brzom pesmom “More čičo reče da me ženi”. Miroslav Tadić je potom odsvirao numeru “Stojane, sine Stojane“. U ovoj pesmi se najbolje mogla osetiti sva specifičnosti južnjačkog zvuka na gitari koja pesmi daje neobičnu toplinu i dinamiku. Za kraj Tadić je odsvirao numere “Kaleš bre Angjo” i “Kalajdžijsko oro”.

svet-muzike15-3

Publici se zatim predstavio Milan Vešalić koji je nastupio zajedno sa Draganom Stojičić i Markom Stuparom. Nastup ovih vrsnih umetnika je moglo bi se reće bio jedno odmereno i veoma interesantno predavanje o razvoju tradicionalnih duvačkih instrumenata u regionu.

svet-muzike15-7

Publika je na početku dobila kratko predvanje o diplama a zatim je čula kako i ovaj instrument zvuči u praksi. Potom su predstavljene kaba gajde koje su nastale u Bugarskoj. Dragana Stojičić je zatim otpevala bugarsku pesmu “Kalina sedef na gradina” sa kaba gajdama u pratnji.

U pauzi između numera posetioci su mogli da sazanaju dosta o tradicionalnim instrumentima. Interesantno je da se u Bugarskoj i pevalo uz gajde, a zanimljivo je da boja zvuka kod gajdi između ostalog dosta zavisi i od toplote vazduha.

svet-muzike15-4

Potom je Dragana Stojičić otpevala predivno otpevala sevdalinku “Kraj potoka bistre voda”. Trio je zatim izveo “Aber dojde Donke”, “Marijo, ćero mori”…

Milan Vešalić je predstavio slavonske gajde . Ovaj instrument je specifičan u odnosu na druge gajde pošto se kod slavonskih gajdi vazduh upupava laktačom tako da izvođač može i da peva. Kako bi demonstrirao rad slavonskih gajdi Vešalić je odsvirao i otpevao pesmu “Sinoć kad je pao mrak”.

Nastup je završen harmonikaškim kolom na gajdama uz pratnju gitare.

Posle podne je održana radionica Miroslava Tadića na kojoj se govorilo o načinima obrade folklornog materijala, improvizacijama kao sastavnom delu narodne muzike i naravno bilo je reči i o etici u korišćenju tradicionalnih kompozicija.

svet-muzike15-2

U nedelju publika je mogla da posluša i pogleda nastup jednog od najboljih harmonikaša na Balkanu Miška Plavog, a potom je održana raspevana radionica Svetlane Spajić.

svet-muzike15-1

Festival “Svet muzike” ima za cilj da tradicionalnu muziku kao nematerijalno kulturno nasleđe predstavi kao proces koji traje i koji je u permanentnom stvaranju i menjanju. Ovakve manifestacije pokazuju kako je tradicionalna muzika evoluirala ali istovremeno i kakve su osnove muzike tj. koreni tradicionalne muzike.

Ono što je ohrabrujuće je dobra posećenost Festivala i pratećih radionica. Na kraju treba reći i reč dve o fantastičnoj atmosferi gde se uz zvuke instrumenata čuje i šuštanje lišća i strujanje vetra što je sve zajedno stvaralo odličan zvuk. Takođe treba dodati da je publika mogla ne samo da čuje već i da oseti zvuk i da neposredno oseti emocije umetnika što je dalo posebnu draž festivalu.

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oktobar

Kupindo