fbpx
Događaji Društvo Kultura Obrazovanje Vremeplov

Učenici OŠ Dimitrije Tucović obeležili kraj I svetskog rata

primirje-I-svetskirat1

Učenici OŠ Dimitrije Tucović obeležili Dan Primirja u Prvom svetskom ratu. Oni su zajedno sa nastavnicom istorije Anom Vasiljević pripremili poster prezentaciju o slavnim srpskim vojskovođama, i bitkama Prvog svetskog rata.

Dan Primirja u Prvom svetskom ratu se obeležava svake godine 11. novembra u znak sećanja na primirje potpisano između saveznika i Nemačke, koje je označilo ujedno prekid neprijateljstava i kraj rata. Ovaj datum je proglašen kao nacionalni praznik u mnogim savezničkim zemljama, u znak sećanja na stradale tokom rata.

Primirje između svaeznika i Nemačke je potpisano u železničkom vagonu u Kompijenu, Francuska. Prekid neprijateljstava je zvanično stupio na snagu u 11.00 časova, 11. novembra 1918 . Suprotstavljene armije na zapadnom frontu počele su povlačenje sa svojih pozicija, a kanadski vojnik Džordž Lorens Prajs se smatra poslednjom žrtvom Prvog svetskog rata. Usmrtio ga je nemački snajperista u 10.58 časova, 11. novembra 1918.

primirje-I-svetskirat2

Posle Drugog svetskog rata, naziv praznika je promenjen kao Dan sećanja u zemljama britanskog Komonvelta i kao Dan veterana u SAD. Dan primirja je ostao zvanični praznik u Francuskoj i Belgiji. Zaraćene strane u Prvom svetskom ratu mobilisale su oko 70 miliona vojnika, a prema nekim procenama stradalo je približno 20 miliona ljudi.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembar, ove godine se prvi put slavi kao državni praznik u Republici Srbiji. Narodna skupština Republike Srbije krajem 2011. godine usvojila je izmene Zakona o državnim i drugim praznicima kojim je predviđeno da se Dan primirja posebno obeležava i da obavezno bude neradan dan. Dan primirja se svečano obeležavao u Kraljevini SHS i Kraljevini Jugoslaviji od 1919. do Drugog svetskog rata.

Veliku pobedu u Prvom svetskom ratu Srbija je platila velikim žrtvama. Tokom ratnih operacija i zločina neprijateljskih vojnika stradalo je između 1.100.000 i 1.300.000 stanovnika što je činilo gotovo trećinu ukupnog stanovništva ili čak oko 60% muške populacije.

Ove godine, Republika Srbija je donela odluku da se na upečatljiviji i masovniji način obeleži Dan primirija u Prvom svetskom ratu. Odlučeno je da amblem- simbol bude cvet natalijina ramonda, koji bi se nosio od 4- 11 novembra.

Natalijina-ramonda

Natalijina ramonda – (Ramonda nathalie), biljka koja raste kako u Srbiji, uglavnom na istoku, tako i na planini Nidže, čiji je najviši vrh Kajmakčalan. Njena simbolika je višestruka, i zbog staništa i zbog imena. Cvet je nazvan po kraljici Nataliji Obrenović, poznat je i kao cvet feniks – čak i kada se potpuno osuši, ako se zalije, Natalijina ramonda može oživeti, kao što je, iz pepela Prvog svetskog rata, vaskrsla srpska država.

Ana Vasiljević

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031