fbpx
Događaji Društvo Porodica Zdravlje

UG Zlatiborski krug nastavlja projekte “Zračak” i “Pomoć u kući za stare”

Predstavnici udruženja građana “Zlatiborski krug” su početkom maja potpisali ugovor sa opštinom Čajetina čime je udruženje postalo pružalac socijalnih usluga Pomoć u kući za stare i Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju.

zlatiborski-krug

Izmene zakonskih propisa u oblasti socijalne zaštite su promenile način na koji se mogu pružiti socijalne usluge u zajednici.  Centar za socijalni rad u Čajetini koji je do sada bio nosilac projekata Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju i usluge Pomoć u kući za stara lica od 2014.godine nije više u mogućnosti da pruža ove usluge. Imajući ovo u vidu opština Čajetina je u aprilu raspisala javni konkurs za finansiranje pružanja usluge za tekuću godinu. Udruženje Zlatiborski krug, jedina je organizacija u Čajetini koja je na osnovu važećih propisa u oblasti socijalne zaštite ispunila zakonske uslove i kriterijume konkursa, pa je postala pružalac ove dve usluge u Čajetini.

zracak

Treba podsetiti da UG Zlatiborski krug već trinaest godina realizuje programe u oblasti socijalne zaštite, pre svega pružajući podršku pripadnicima ugroženih društvenih grupa. Među nekoliko destina realizovanih projekta, kojima su podršku davale domaće institucije i domaći i strani donatori, ističu se osnivanje omladinske organizacije u Čajetini, formiranje Saveta za rodnu ravnopravnost i osnaživanje seoskih žena, izrada Lokalnog akcionog plana za stare, pokretanje Volonterskog socijalnog servisa, unapređivanje rada Dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju, pokretanje Kluba za stare, unapređivanje usluge Pomoć u kući za stare kroz volonterizam i razvoj međugeneracijske saradnje. Mnoge lokalne akcije su realizovane zajedno sa osnovnom školom, lokalnim istitucijama i, pre svega, Centrom za socijalni rad, sa kojim Zlatiborski krug godinama ostvaruje kvalitetnu saradnju.

zkrug-pomoc

Udruženje Zlatiborski krug je primer značaja civilnog angažovanja u lokalnoj zajednici i važnosti saradnje lokalne uprave, lokalnih institucija i civilniog sektora.

Na uslugama Pomoć u kući za stare i Dnevni boravak za decu sa smetnjama u Čajetini, angažovano je 13 radnika, koji brinu o više od 50 korisnika, od kojih je 10 korisnika Dnevnog boravka.

Zlatiborski krug će kroz procese licenciranja povećati kvalitet svog rada u oblasti pružanja socijalnih usluga, a dugogodišnje iskustvo će značiti u mobilisanju šire zajednice u brizi za one kojima je pomoć najpotrebnija.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2022
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930