fbpx
Događaji Servisne informacije Vesti

Uništavanje avio bombe na aerodoromu Ponikve

BLU-109_aboard_F-15E

Kako prenose Blic i RTS pripadnici specijalnog tima za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava Sektora za vanredne situacije MUP-a danas će u 11.30 sati izvaditi rezervoar za gorivo na Aerodromu Ponikve, a zatim i kontrolisano uništiti neeksplodirane avio-bombe iz NATO bombardovanja 1999.godine, saopšteno je iz Policijske uprave Užice.

Aerodrom Ponikve
Aerodrom Ponikve

Prema infomracijama koje su ranije objevljene radi se o laserski navođenoj avio-bombi BLU – 109 ( Bomb Live Unit) težine 874 kg, a koristi se za dejstvo po jako utvrđenim objektima. Bomba ima dužinu od dva metra, čelično kućište  debljine 25.4 mm, u koje je smešteno 240 kg ekspoloziva Tritonal (PBXIH-135). Upaljač sa odloženim dejstvom je smešten u rep bombe.

Bomba je otkrivena početkom godine na tri – četiri kilometara južno od piste u šumi gde su bili smešteni i rezervoari za gorivo. Ova bomba je deaktivirana 13.marta ove godine, o čemu je pisao Blic.

Iz javnog preduzeća Aerodrom Ponikve uputili su apel meštanima da u to vreme ne izlaze u svoje njive i pašnjake i da se ne zalaze u aerodromski kompleks.

 

Jul

Kupindo