fbpx
Događaji Društvo Manifestacije Turizam Video

Uručena priznanja Vidovdanskim vitezovima

Opština Čajetina je i ove godine nastavila tradiciju i po deseti put su najboljima dodeljena priznanja Vidovdanski vitez. Stručni žiri je odlučio da ove godine bude dodeljeno devet priznanja za rad i dostignuća u umetnost, sportu, obrazovanju, medicini, privredi i humanosti. Priznanja su nagrađenima uručena u subotu, 23.juna na svečanoj akademiji, u „Vip casa club“-u na Zlatiboru.

Goste je pozdravio Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, rekavši da je ponosan na sve dobitnike priznanja, koji su poneli titulu viteza i da će i ovogodišnji laureati s ponosom nositi ovu titulu i kroz svoj budući rad nastaviti da neguju viteške vrednosti.

Žiri Vidovdanskih kulturnih svečanosti jednoglasno je odlučio da Plaketu Vitez srpske književnosti dodeli prof.dr Ljiljani Pešikan Ljuštanović, koja je za Antologijsku ediciju Deset vekova srpske književnosti (izdavač Matica Srpska) priredila knjigu Epske pesme. Profesorka Pešikan je primajući nagradu istakla da Viteštvo predstavlja odgovornost i istrajnost, i da je to sposobnost da se izdrži i da se ne odustane i ne posustane i da je pravi ideal viteštva Musić Stefan.

Priznanje Vitez srpske medicine je pripalo akademik prof. dr Zoranu Krivokapiću, jednom od najboljih lekara Srbije i Evrope. Ovaj vrsni stručnjak je redovni je profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i načelnik Trećeg odeljenja za kolorektalnu hirurgiju Prve hirurške klinike. Član je Kraljevskog udruženja hirurga Engleske (FRCS). Primajući ovo priznanje doktor Krivokapić je rekao da se još kao dete divio vitezovima.

“Oni su uvek bili prvi u svemu. Danas, ako sam kao lekar primio bilo koju osobinu vitezova srpskih, ja sam srećan i zadovoljan,” zaključio je Krivokapić.

Marina Nakićenović svetski poznata i priznata umetnica, je nagrađena titulom Vitez srpskog slikarstva. Za njena dela, koja su izlagana u galerijama širom sveta, kritika kaže da su “melanholično, autentično i plemenito sklikarstvo”… Ona je primajući nagradu rekla da ne postoje male i velike sredine i da je Zlatibor možda udaljen od Beograda ali od zvezda ovo je danas centar.

Titula Viteza dobročinstva ove godine je dodeljena Arnou Gujonu, poznatom francuskom humanitarcu, koji je do sada na Kosovo i Metohiju dopremio više od 40 konvoja humanitarne pomoći u vrednosti preko 3,5 miliona evra.

“Vitezovi su za mene Srbi koji žive u enklavama na Kosovu i Metohiji, koji nažalost često žive kao u srednjem veku, bez struje, vode, slobode i sigurnosti. Viteštvo nije samo muška osobina. Za mene su viteškinje majke koje na Kosovu i Metohiji rađaju decu i odgajaju ih u duhu svetosavlja, ne znajući šta im donosi sutra. Ovo priznanje posvećujem svim donatorima, a njih je dvanaest hiljada, ja sam samo jedan od njih”, istakao je Arno Gujon primajući priznanje Vitez dobročinstva .

Vitezovi srpske muzike su postae prof. dr Gordana Karan i dr. um Dragana V. Jovanović koje su priredile Antologiju srpske muzike za dečji i ženski hor kompozitora druge polovine XIX veka i prve polovine XX veka i Antologiju višeglasnih horskih muzičkih dela nastalih iz pevanja pri pravoslavnom crkvenom bogosluženju. U ovaj tom uvrštena su poznata i priznata dela, ali i ona koja svoje zvučno otelotvorenje, objavljivanje ili reprint čekaju i po stotinu godina.

Dejan Stanković je poneo titulu Viteza sporta, koju je zaslužio svojim zalaganjem kako na terenu tako i van njega.

“Viteštvo me je pratilo kroz celu sportsku karijeru, hvala što ste ga prepoznali, izjavio je Vitez srpskog sporta Dejan Stanković. Očuvati kult porodice u ovim brzim vremenima, naučiti nekog fer pleju, baviti se humanitarnim radom i ostati pošten, to je za mene biti vitez.”

Preuzeće Bohor je ove godine ponelo epitet Vitez srpske privrede. Ova inovativna kompanija postoji četrdeset godina i trenutno je lider u zapadnoj Srbiji. Preduzeće „Bohor“ iz Užica prepoznaje se po investiranju u mlad i dinamičan kadar, kao bitnu komponentu dugoročnog razvoja. U „Bohor“-u se velika pažnja poklanja edukaciji i usavršavanju, kako zaposlenih tako i saradnika. Zajedno sa Knaufom su podržali otvaranje odeljenja za montere suve gradnje u srednjim građevinskim školama u Srbiji i Crnoj Gori. Prva generacija iz užičke škole je već zaposlena „Bohor“-u.

Titula Viteza srpske glume je pripala Svetlani Ceci Bojković koja važi za jednu od najboljih glumica ovdašnjih prostora. Karijeru gradila je na vrhunskim ulogama koje uvek igra sa novom svežinom i kreativnošću i zasluženo je nagrađena za svoj viteški doprinos glumačkoj profesiji u Srbiji.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930