fbpx
Događaji Društvo Video Zdravlje

Uspešno obeležen dan bez duvanskog dima u Čajetini

Juče je u Čajetini prigodnim akcijama obeležen Svetski dan bez duvanskog dima. Akciju obeležavanja su organizovali  Dom zdravlja Čajetina, Crveni krst Čajetina i Zavod za javno zdravlje.

Svetski-Dan-bez-duvanskog-dima16

Ekipa Zavoda za javno zdravlje je vršila besplatna merenja šećera u krvi, masnoće, krvnog pritiska kao i opšte preglede.

Specijalista opšte medicine dr Gordana Bojović je održala dva predavanja o štetnosti pušenja, sa posebnim osvrtom na pasivno pušenje dok su volonteri Crvenog krsta građanima delili voće i obrazvni materijal o štetnosti pušenja.

gordana-bojovic

Po rečima doktorke Bojović, akcija je protekla uspešno a građani su mogli da se informišu o štetnosti duvana. Što se tiče planova za dalje preventivne akcije u junu će biti organizovani pregledi u Dobroselici, a očekuje se i dolazak pokretnog mamografa u Čajetini.

“Planiramo preventivne preglede u selu Dobroselica. Oni su planarni za 11.jun, od 8 do 13 časova,” rekla je doktorka Bojović.

U ovoj akciji će građanima će na rasapolaganju biti specijalista opšte medicine i ginekolog, a ovo je nastavak aktivnosti na poboljšanju zdravstvene zaštite ruralne populacije.

Ovom prilikom je doktorka Bojović govorila i o novom informaciono sistem koji predviđa zakazivanje svih pregleda, koji je počeo sa radom 24.aprila.

Ona je ponovila da je za sva hronična stanja potrebno zakazivanje unapred, i da će Dom zdravlja uskoro dobiti još jedan broj na koji će pacijenti moći da zakažu preglede. Trenutno se pregled može zakazati pozivom na brojeve 3831 – 916 i 3831-911 (dečje odeljenje).

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oktobar

Kupindo