fbpx
Događaji Društvo Video Zdravlje

Uspešno realizovana akcija Medicinsko selo u Šljivovici

Danas je u selu Šljivovica uspešno realizovana akcija preventivnih pregleda Medicinsko selo – Šljivovica 2016 u kojoj je izvršeno je više od 900 preventivnih opštih i specijalističkih pregleda. Ovu akciju su organizovali udruženje građana “Sigurnost” i Doma zdravlja Čajetina, a pod pokroviteljstvom Opštine.

Građanima je ovom prilikom bilo na raspolaganju više od 60 lekara (opšte prakse, interne medicine, oftamologije, ginekologije,ORL…), medicinskih sestara i tehničara, kao i laboratorija i apoteka. Najveće interesovanje je bilo za preglede kod kod očnog lekara, dermatovenerologa i hiruga za dojku. Ovom prilikom je organizovano i dobrovoljno davanje krvi.

med-selo16-2

Ova akcija ima za cilj da se građanima olakša pristup zdravstvenim uslugama, što je posebno važno za meštane udaljenih sela, koji ne mogu svakodnevno da dobiju zdravstveni pregled. Ova akcija je građanima omogućila da na lak i jednostavan način izvrše sve preglede.

med-selo16-5

“Zahvalila bih se svim sugrađanima koji su se odazvali našem pozivu i uveličali ovu našu akciju. Zahvalila bih se svim specijalistima koji su došli iz Opšte bolnice Užice, kao i mojim kolegama iz Doma zdravlja. Naravno, najveću zahvalnost dugujemo Udruženju građana „Sigurnost“, a iznad svih opštini Čajetina koja nam je omogućila da organizujemo sve ovo“, istakla je dr Gordana Bojović, načelnica Opšte medicine Doma zdravlja Čajetina.

Ona je istakla da su do sada akcije preventivnih pregleda sprovedene u Semegnjevu i Jablanici, a „Medicinsko selo“, je pre Šljivovice, realizovano još u Sirogojnu, kada je pregledano preko 200 pacijenata.

med-selo16-3

Pored preventivnih pregleda u prostorijama OŠ Milivoje Borović, lekarske ekipe su posetile i korisnike “Službe pomoć u kući za stara lica”. Ovo je bio odličan način da se starim i nepokretnim licima omoguće specijalistički pregledi koji su im inače teško dostupni.

“Smatram da je jako značajno, što je ovo medicinsko selo organizovano zato što većina korisnika “Službe pomoć u kući” ne bi bila u mogućnosti da ode na specijalističke preglede”, rekla je Ivana Šunjić iz “Službe pomoć u kući”.

medicinsko-selo16-4

Predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović, je za zlatibor.tv izjavio da odziv građana govori u prilog činjenici da treba da se obnovi rad seoskih ambulanti i da se primarna zdravstvena zaštita približi građanima jer je to jedan uslova da ljudi ostanu na selima.

“Šljivovica je primer. Ovde postoji ambulanta ali nažalost, nerazumnim odlukama ministarstva ona ne funkcioniše zbog racionalizacije koja se sprovodi u svim ministarstvima. Ovde je to najdrastičniji primer i najočiglednije se vidi po selima, po broju zainteresovanih korisnika ove vrste usluga, i mi kao lokalna samouprava iako to nije naša obaveza se trudimo da pomognemo lokalnom stanovništvu da ostane u svojim domaćinstivima, rekao je Stamatović.

med-selo16-1

On je rekao da će stanovništvo ostati ako ima uređenu infrastrukturu, zdravstvenu i pravnu zaštitu, škole, ali da zbog racionalizacija najviše trpi stanovništvo u manjim sredinama.

“Mi smo više puta i molili i apelovali, govorili i tražili da se primarna zdravstvena zaštita prenese na  lokalni nivo pa da mi to uređujemo shodno svojim zahtevima i potrebama nažalost, nema razumevanja od ministarstva, istakao je Stamatović.

Imajući u vidu efekat ovih akcija udruženje građana Sigurnost će nastaviti sa ovakvim akcijama, a podršku je obećala i lokalna samouprava kako bi se “medicinsko selo” organizovalo bar dva puta godišnje u većim mesnim zajednicama.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2022
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930