fbpx
Događaji Politika Vesti Video

Užičani traže ostavke

U Užicu je u petak, 25.januara održan prvi građanski protest u organizaciji #1 od 5 miliona. Na platou ispred gradske kuće se okupilo više od 1.500 građana, koji su po jakoj mećavi i na -5 došli da izraze svoje nezadovoljstvo.

Građanima se na početku obratio Zoran Filipović, a potom su govorili Milojko Pantić, Srđan Milivojević i Dejan Vasiljević. Milojko Pantić je podsetio građane da je francuska revolucija dala građanima pravo da upravljaju državom. Za Pantića aktuelna vlast je zloupotrebila demokratiju i izneverila poverenje građana i kao takva više nema prava da odlučuje u ime građana. Srđan Milivojević je užičanima poručio da je odbornicima i poslanicima mesto u narodu i da nema svrhe biti u institucijama koje više ne postoje.

Užičanima se poslednji pre šetnje obratio Dejan Vasiljević.

Razlog za buđenje i pobunu protiv trenutnog stanja nije hir već neminovna potreba. To dokazuju građani širom Srbije izlazeći na ulice i trgove Kraljeva, Kragujevca, Niša, Požege, Novog Sada, Zaječara, Zrenjanina, Mladenovca… Niko više ne želi da se budi u strahu za posao, egzistenciju, goli život. Svako ima svoje razloge za bes i pobunu ali ako se svi udružimo i pozitivnu energiju prenesemo jedni drugima moći ćemo takozvanoj vlasti u našem gradu da kažemo vreme je da prvorođeni zbog terora nad svojim narodom konačno ode.

Vasiljević je zatražio da lokalna vlast SNSa u Užicu podnese ostavke zato što nije unapredila kvalitet života u gradu; da se preispitaju svi krediti podignuti za vreme ove vlasti; da se malina plati onoliko koliko zaista vredi i da prestane teror nad građanima Užica.

Na kraju Vasiljević je svoj obraćanje završio rekavši

“Vreme je da prestanemo da ćutimo jer se radi o životima naše dece i našim životima;
Vreme je da prestanemo da ćutimo jer se radi o opstanku našeg Grada
Vreme je da prestanemo da ćutimo jer dišemo otrove i nemamo vodu
Vreme je da prestanemo da ćutimo jer lokalni moćnici žele nove grobnice za sebe na Dovarju zato što se to njima sviđa, ne mareći za nas.
I najzad vreme je da prestanemo da ćutimo jer sve ide ka tome da groblja budu što veća a škole i vrtići sve manji
Užice je oduvek bilo slobodan grad. I imalo svoju republiku. Kad niko nije. Zato što nije ćutalo.”

Protestanti su potom krenuli u protestnu šetnju ka Trgu Partizana a zatim su se vratili na plato ispred Gradske kuće gde je zakazano i sledeće okupljanje za petak 1.februar u 18 časova.

Zoran Filipović je na kraju skupa pozvao sve građane da sledeće nedelje dođu u što većem broju i da povedu i prijatelje i članove porodice.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031