fbpx
Događaji Kultura Muzika

Večeras kviz i poetsko veče posvećeno Mihailu Ćupoviću

I ove godine se u Čajetini organizuje poetsko veče posvećeno zlatiborskom zavičajnom pesniku, Mihailu Ćupoviću, pod nazivom Sećanje na Ćupa. Ovo pesničko druženje zajednički organizuju biblioteka “Ljubiša R. Đenić”, biblioteka Specijalne bolnice “Čigota” i JP Kulturno – sportski centar Čejetina.

mihajlo-cupovic

U prvom delu programa je kviz “Šta znam o Ćupu” za učenike petog i šestog razreda osnovnih škola koji počinje u 17 časova.

U drugom delu programa koji počinje u 19 časova, pesnici Ljubivoje Ršumović, Dobrica Erić, Slobodan Vučinić, potpredsednik Fondacije “Mihailo Ćupović” Dragan Novaković i glumac Žarko Božanić će govoriti o životu i delu pesnika Mihaila Ćupovića.

Mihajlo Ćupović, poznat kao Ćupo je rođen 1934.godine u Mokroj gori. Ćupo je živeo i radio u Čajetini, a poznate su mu zbirke pesama „I ja dižem dva prsta“, „Sa izvora Zlatibora“, „Uvek zajedno“, „Planina“, „Venac od livadskog cveća“, „Hajde, deda, konj mi budi“, „Najlepša je ljubav pored reke“, “Dobro je što decu ne rađaju tate”, drama „Nemojte krvaviti reku“, ratna drama „Ćuteći su govorile“ i monodrama „Zemlja“. Dobitnik je mnogih priznanja, među kojima je nagrada „Pjesnici Republici“, raspisana povodom tridesetogodišnjice AVNOJ-a u Jajcu.

Fondaciju “Mihailo Ćupović” je osnovala Narodna biblioteka “Ljubiša R. Đenić” u Čajetini 2005.godine kako bi se trajno očuvala i negovala uspomena na Mihaila Ćupovića. Fondacija “Mihailo Ćupović” je u saradnji sa opštinom Čajetina 2012.godine podigla spomen bistu najboljem zlatiborskom pesniku u Malom parku.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oktobar

Kupindo