fbpx
Događaji Manifestacije Turizam Video

Večeras počinju Katran dani u Jablanici

Večeras će prigodnim programom početi Sabor tradicije u Jablanici. U 19 časova će biti potpaljena katranica kako bi se i ove godine oživeo stari zanat pečenja katrana. Ovaj zanat je bio težak, jer je sam proces pravljenja katrana podrazumevao pribavljanje odgovarajućeg drveta, gradnju katranice i na kraju samo pečenje katrana. Treba podsetiti da je početkom XX veka, katran je bio glavni izvozni proizvod zlatiborskog kraja.

katranica15-1

Katran se pravio u katranici, koja ima oblik zaobljene četvrostrane piramide, a pravila se od borbovih talpi, a iznutra se oblagala blatom i širim iverkama. U najnižem delu katranice se pravio otvor, od koga se katran kanalom odvodi.

katranica15-2

Prilikom pravljenja katrana važno je i mesto na kome se nalazi katranica. One su se gradile na padinama, koje je zaklonjena od vetra. Nekada se iznad same katranice sakupljao luč i iverje u za to pripremljen obor. Kada dođe vreme za paljenje katranice, ograda se razruši i luč i iverje samo sklizne u katranu. Maljevima bi se posle nabijali iverje i luč u katranu. Ova masa se zatim prekrivala četinjastim granama i korom od drveta i na kraju slojem zemlje (oko 10 cm). Na vrhu se obično ostavi jedna rupa za paljenje.

mlade-snage-katranica

Hvatalica je služila za skupljanje katrana, i ona je bila korito ili rupa u zemlji čije su strane dobro oblepljene blatom. Obično se prekrivala korom od drveta, kako bi se katran zaštitio od vode i paljenja.

Žarko Božanić
Žarko Božanić

Katranice su se palile po suvom i tihom vremenu. Kada se vatra proširi ispod pokrivača rupa na vrhu se zatvara. Ono što sledi je proces suve desetilacije u kome se dobija katran. Katran se sliva kroz iverje na dno katranice pravo pred otvor koji je zatvoren drvenim klinom. Da bi katran bio dobro pečen potrebna su bar dva dana, a da je katran spreman vidi se na samom dvenom klinu. Kada prođu dva dana klin ukloni i katran teče kroz kanal u hvatalicu.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2022
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930