fbpx
Događaji Knjigoteka Kultura

Večeras u Čajetini promocija zbirke pesama “Carstvo ždralova”

U biblioteci Ljubiša R. Đenić večeras u 19 časova biće predstavljena zbirka pesama “Carstvo ždralova” doc. dr Mirjane Stakić.

carstvo-zdralova

Gospođa Stakić je do sada objavila 16 knjiga različitog žanra. Pisala je kratku prozu “Lirska iskliznuća na zidu fb”, romane “Nikolaj”, “Hanina kći”, “Anina priča”, “Hajdučica”, “Izgubljene duše”, “Kiselo grožđe”, knjige poezije “Samovanja”, “Mandragora”, “Noćne ptice” i “Carstvo ždralova”, kao i antologiju dečjih pesama.

U zbirci  “Carstvu ždralova”Mirjana Stakić je sakupila 80 neobičnih pesama, svrstanih u 9 zanimljivih ciklusa. Kako u svojoj recenziji ističe Dr Rade Vučićević, “sve njene pesme su skrojene po ukusu i meri, koja nema ničeg suvišnog, napadnog nejasnog, neodređenog…”

“Iščitavanje poezije Mirjane Stakić čitalac doživljava kao prelistavanje intimnog dnevnika jedne nesvakidašnje, izuzetno pronicljive, obrazovane ličnosti, koja za sve što se u njenom okruženju događa ima svoj komentar, tumačenje, objašnjenje…Njeni stihovi su divan spoj reči, muzike i misaonog značenja koje čitaocu ostavlja dovoljno prostora da slobodno doživljava vlastitu pesničku sliku, nezavisnu od vremena i prostora u kome ta uzajamnost nastaje i stvara se”, ističe Vučićević.

Pesme iz “Carstva ždralova” su nastajale u svakodnevnom životu, u najobičnijim i najneobičnijim situacijama u životu pesnikinje.

mira-stakic

Doc. dr Mirjana Stakić rođena je u Vladičinom Hanu 1973. godine. Završila je Filološki fakultet, zvanje doktora didaktičko – metodičkih nauka stekla je na Učiteljskom fakultetu u Užicu. Docent je za užu naučnu oblast Metodika nastave srpskog jezika i književnosti na učiteljskom fakultetu u Leposaviću. Bila je višegodišnji član redakcije i urednik književnog časopisa Međaj. Bavi se književnim i naučnim radom, a piše i beletristiku. Objavila je više od četrdeset književnokritičkih i naučnih radova i učestvovala na preko dvadeset međunarodnih naučnih skupova i konferencija u zemlji i inostranstvu. Član je Udruženja književnika Srbije.

 

Komantar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Književni kritičar Dr Rade Vučićević je rekao onako lepo i stručno kako samo kritičari mogu da kažu, kako se u pesmama oseća obrazovanje (kao Skerlić što je govorio upoređujući Dučića i Šantića), sve pesme su skrojene po ukusu i meri, kao da su komentari iz okruženja ili već doživljenog. Ja sam samo hteo da izrazim zadovoljstvo saznavši za bogat opus književnog rada i dela mlade naše književnice.

Kalendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031