fbpx
Događaji Svet

Velika Britanija napušta Evropsku Uniju

Jutros su saopšteni preliminarni rezultati referenduma u Velikoj Britaniji na kome su građani odlučili da Britanija istupi iz Evropske Unije. Na referendumu je glasalo 33.551.983 glasača, za izlazak iz EU svoj glas je dalo 17.410.742 građan, dok je za ostanak u EU bilo 16.141.241 glasa. U procentima za izlazak iz EU je bilo 51.9% dok je za ostanak glasalo 48.1%.

Teritorijalno gledano za ostanak u EU su glasali u Škotskoj (62.0%) i Severnoj Irskoj (55.8%) dok su glasači u Velsu (52.5%) i Englskoj (53.4%) bili za izlazak.

engleska-referendum

Ono što očekuje britanske političare je aktiviranje člana 50 Lisabonskog sporazuma što će pokrenuti proces izlaska iz EU. Prema Lisabonskom sporazumu ova procedura bi trebalo da traje dve godine i od trenutka kada se mehanizam pokrene Velika Britanija neće više biti članica EU. Ono što će biti ključno u ovom procesu je pitanje dogovora između EU i Velike Britanije o jedinstvenom tržištu i trgovini bez carina. Ovo pitanje je povezano i sa slobodom kretanja tako da će verovatno uslediti pregovori kako bi se zadovoljili interesi obe strane.

Za britanske zakonodavce tada počinje i proces u kome će morati da se reši status stotina odluka EU koje trenutno važe u Britaniji. Procenjuje se da se radi o više od 80.000 strana odluka o kojima će morati da se izjasni engleski parlament.

Vest o rezultatim glasanja je uznemirila tržište i FTSE 100 indeks je pao za više od 500 poena (sada je 5,808.72). Najveći pad su doživele banke i to Barclays i RBS čije su akcije izgubile čak 30% vrednosti. Po prvi put od 1985.godine britanska funta je izgubila više od 10% vrednosti. Funta je izgubila 7% vrednosti u odnosu na evro i menjala se za 1,2085€ evra, istovremeno je funta izgubila i 3,3% vrednosti u odnosu na dolar i menjala se za 1,3305$ američkih dolara.

velika-britanija16

Škotski premijer je već najavio da postoji mogućnost novog referenduma u Škotskoj koja je većinski glsala za ostanak u Evropskoj Uniji.

Politička sudbina premijera Dejvida Kamerona je sada pod znakom pitanja, jer on je bio glavni zagovornik ostanka Britanije u EU. Kameron je pre referenduma najavio da neće podneti ostavku na mesto premijera i lidera Konzervativne stranke, ali se postavlja pitanje da li će ga stranačke strukture podržati.

Šta će dalje dešavati ostaje da se vidi, ali Evropu svakako očekuju promene, a Velika Britanija će biti druga država posle Islanda koja je napustila Evropsku uniju.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oktobar

Kupindo