fbpx
Biznis Događaji Lokalna privreda T-Info Turizam

World Travel Market 2014 – novi turistički trendovi

Prošle nedelje je u Londonu održan jedan od najvećih turističkih sajmova na svetu (03. 11. 06.11.2014). Turističku ponudu Srbije je predstavila Turistička organizacija Srbije. Srpski turistički proizvod je predstavljen na štandu od 96 m². Pored Turističke organizacije Srbije, ovde su se predstavili Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Vojvodine, Turistička organizacija Novog Sada, kao i organizatori putovanja iz Srbije: Glob Metropoliten Tours i Kon Tiki Travel, kao i „Merkur“ iz Vrnjačke Banje.

world-travel-london14

Srbija se britanskom i međunarodnom tržištu predstavila kampanjom pod nazivom „Moja Srbija“, sa posebnim akcentom na zimski i letnji aktivni odmor i mnogobrojne manifestacije i festivale koji se održavaju u Srbiji tokom cele godine. Ove godine po prvi put TOS je pred sajam u Londonu pokrenuo oglasnu kampanju u cilju povećanja vidljivosti i interesovanja za turističku ponudu naše zemlje na tržištu Velike Britanije, u okviru koje su bile predstavljene ponude za odmor u našoj zemlji i to brendiranjem taksi vozila i oglasima na bilbordima i u metrou.

Što se tiče predviđanja za 2015.godinu analitičari predviđaju rast turističke industrije za skoro 5%. Istovremeno, nikada nije bilo teže privući gosta. Broj turističkih destinacija svake godine raste, a konkurencija postaje sve oštrija. U 2013.godini je zabeleženo više od 1,1 milijarde turističkih putovanja, a očekuje se da broj turista u 2014.godini bude i veći.

Turistički trendovi u SAD će i dalje biti vezani za fitnes a posebno se očekuje rast biciklističkog turizma. Što se tiče Velike Britanije očekuje se dalji razvoj hostela a posebno veliki uspon se predivđa za moderne “poshtel” objekte koji nude besplatan Wi Fi, velike dvokrevetne sobe i doručak po cenama od 12 funti. Ovakav koncept odmora je posebno popularan među mladima, individualnim putnicima, poslovnim ljudima i porodicama sa malom decom. U EU su individualna turistička putovanja u porastu, a posebno zahvaljujući novim prodajnim kanalima kao što su  Airbnb i HomeAway. Zanimljivo je da današnji putnici žele da istražuju turističke destinacije kroz autentično druženje sa domaćinima i prvenstveno upoznavajući kuhinju zemlje koju posećuju. Treba dodati da su u modi i portali koji spajaju putnike i lokalne kulinare (Eatwith.com i Bookalokal).

Jedan od novih trendova su i turistički elektronski gedžeti (tableti i android telefoni) koji postaju veoma važan alat za svakog putnika. Korišćenjem novih aplikacija putnicima se olakšava pronalaženje željenih sadržaja i njihovo rezervisanje.

Što se tiče cena na svetskom tržištu se očekuje rast cena hotelskih usluga za 2,6%, kao i rast cena vazdušnog transporta za 2.2%. Ono što može radovati je da će cena putovanja motornim vozilima najverovatnije ostati ista prvenstveno zbog pada cene naftnih derivata na svetskim berzama.

Kompletan izveštaja o globalnim trendovima u 2014 godini možete pogledati ovde.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2022
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930