fbpx
Događaji Kultura Pozorište Video

“Žanka” – tragedija jedne glumice

Čajetinska publika je sinoć mogla da pogleda predstavu “Žanka” u izvođenju glumaca Narodnog pozorišta iz Užica. Žanka Stokić prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu, i velika pozorišna zvezda prve Jugoslavije je dugo bila zaboravljena. Deo zaborava je skinut tv dramom “Smrt gospođe ministarke” koja je snimljena 1991.godine po tekstu Dušana Savkovića u režiji Save Mrmaka, u kojoj je naslovnu ulogu igrala Svetlana Bojković.

zanka2

Užički ansambl se prihvatio teškog zadatka da pripremi i oživi ponovo na sceni Žanku Stokić i njen životni put. Tekst za predstavu je napisao Miodrag Ilić, a režiju je potpisala Andrea Ada Lazić. Priča o životu Žanke Stokić je ispričana kroz flešbekove ključnih trenutaka u njenom životu.

zanka3

Ima tu smeha i pesme ali i jeda, tuge i bola. Kroz ceo komad se provlači pitanje šta je dužnost umetnika i čemu je glumac odan. Gledano kroz ovu predstavu može se reći da je Žanka bila odana glumačkom pozivu, i da je na neki način bila celog života zaljubljena u pozorište. Istovremeno, ovo je i priča o odnosima moći i želji vlastodržaca da stvaraoce ograniče i disciplinuju.

Ivana Marić je dala sve od sebe u izuzetno teškoj ulozi “Žanke” Stokić. Kako je radnja brza i dinamična gospođa Marić je morala često da se transformiše, da bude hrabra i uplašena, nasmejana i uplakana, odlučna i neodlučna… Pored emocija, glavna glumica je morala da vodi računa i o prelazima kada glumi Žanku, a kada igra Žankine uloge u kabareu ili narodnom pozorištu.

zanka5

Svaka scena je otkrivala drugu Žanku, nekada je to bila Živana Stokić, žena od šesnaest leta koja je pobegla od muža abadžije u putujuću pozorišnu trupu. Nekada je to besna, osvetoljubiva ostavljena žena, a opet par scena kasnije ona je zaljubljena i ranjiva. I tako scena za scenom duže od sat vremena.

Mora se odati prizanje i Vahidinu Preliću koji je imao takođe težak zadatak. Trebalo je u istom komadu odglumiti islednika, ali i ljubavnike, Acu Gavrilovića i Morisa, mladog Jevrejina.

Slobodan Ljubičić je bio standardno dobar, a posebno je briljirao u relativno kratkoj ali simpatičnoj roli Branislava Nušića.

Čajetinci su glumce nagradili salvom aplauza na kraju predstave, a to je jedino što se računa.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2022
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930