fbpx
Bioskop Događaji Kultura Video

Završen IV Međunarodni festival sportskog filma

Sinoć je projekcijom filma Mesi završen IV Međunarodni festival sportskog filma na Zlatiboru. Pre projekcije poslednjeg filma proglašeni su i pobednici ovogodišnjeg festivala.

festival-sportski-film15-7

Žiri u sastavu Aleksandar Avramović, producent i direktor televizije i dugogodišnji kulturni poslenik (predsednik žirija), Arzu Memedova, rediteljka iz Azerbejdžana i Dane Korica, savetnik predsednika Sportskog saveza Srbije je imao težak zadatak da odluči koji filmovi su najbolji. Ove godine su dodeljene nagrade za najbolji dokumentarni film, za najbolji igrani film, za najbolju dugometražni dokumentarni film, kao i nagrada za najbolji kratkometražni dokumentarni film. Pored ovih žiri je dodelio i nagrade za režiju, najbolju fotografiju, visoke moralne vrednosti, kao i nagrada za film o ličnosti u sportu. Žiri je doneo odluku da se za dva filma dodele specijalne nagrade.

festival-sportski-film15-10

Film “Duh u pokretu” koje su snimile Sofija Gevejlar, Julija Biševa i Sofija Kučer je osvojio Grand prix festivala. Ovaj film prati živote paraolimpijaca koji su nastupali na Zimskoj paraolimpijadi u Sočiju 2014.godine. Žiri je istakao da su autori dosegli najviši umetnički nivo filmske dokumentaristike… Ovo je blistavi filmski mozaik napora, volje ljudske solidarnosti, žrtvovanja i pobede dobrote…

festival15-1

Nagradu za najbolji igrani film je pripala kompaniji “Intermedia network” za film “Bićemo prvaci sveta”. Darko Bajić, reditelj ovog filma je primio nagradu. On je u svom obraćanju istakao da kompanija “Intermedia network” zaslužuje ovu nagradu zato što poslednjih desetak godina ulažu napor da osvetle i vrate film zdravim vrednostima. U sportu je to na neki način i najlakše, jer tu osvojene medalje i svetska prvenstva ostaju za večna vremena.

Trčati za Džima je film iz SAD koji su pripremili Dan Noyes i Robin Hauser Reynolds. Ovo ostvarenje govori o vezama među sportistima, a posebno o vezama između sportista i njihovih trenera. Poznati američki srednjoškolski trener je oboleo od neizlečive bolesti. U poslednjoj trci, najbolja atletičarka škole pada blizu cilja, ali uz podršku trenera prelazi ciljnu liniju i ekipa beleži pobedu. Sama priča je ispričana jezgrovito, jasno i uzbudljivo, kao i sam događaj koji je poslužio za film.

Nagrada za najbolji kratkometražni dokumentarni film je pripala ostvarenju iz Rusije, filmu CSKA – početak, koji je režirao Rauf Memedov. Žiri je istakao da je autor znalački sa dosta talenta filmski pročitao tragičan događaj na početku slavne istorije hokejaškog kluba CSKA.

festival-sportski-film15-9

Što se tiče specijalnih nagrada žiri je odlučio da nagrada za najbolju režiju “Dinko Tucaković” pripadne Benjaminu Kahlmeyeru za film o svetskom prvenstvu u Južnoj Africi “U međuvremenu u Mamelodiju. Nagrada za isticanje i negovanje visokih moralnih vrednosti u sportu je dodeljena filmu Kostelići, Bruna Kovačevića. Škotski film “Samo trčati” je dobio nagradu za najbolju fotografiju. Nagradu za najbolji film o ličnosti je dodeljena za film “Mima Jaušovec” o poznatoj slovenačkoj i jugoslovenskoj teniserki.

festival-sportski-film15-8

Žiri je takođe nagradio specijalnim priznanjima i filmove “Teniski teren” i “Slobodni program”. Film “Teniski teren” je nagrađen za ideju da članovi polarne ekspedicije odigraju teniski meč na severnom polu. Što se tiče filma “Slobodni program” žiri je istakao da je reditelj Vijanij Etos pokazao izuzetan kreativni potencijal u žanru kratkog igranog filma, gde se snažno i osobenim filmskim jezikom govori o koliziji sporta i ljubav mladog francuskog klizača afričkog porekla.

Festival je zatvorio reditelj Darko Bajić koji je istakao da Festival zaslužuje podršku, i da će Ministarstvo kulture i Ministarstvo sporta podržat ovaj festival.

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

March 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031