fbpx
Događaji Info T-Info Turizam Vesti Video

Završen projekat “Kroz kulturu i turizam za bolje partnerstvo”

jablanica-crkva14-7

Danas je održana završna konferencija za medije u okviru projekta prekogranične saradnje „Kroz kulturu i turizam za bolje partnerstvo“. Konferencija je održana u zlatiborskom selu Jablanica ispred Crkve brvnare.

Cilj projekta je poboljšanje turističke ponude u prekograničnoj oblasti revitalizacijom kulturnih i istorijskih spomenika i poboljšanjem institucionalnih i ljudskih kapaciteta.

jablanica-crkva14-6

Projekat je finansirala Evropska Unija kroz Program prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore. Partneri u projektu su bili Turistička organizacija Zlatibor iz Srbije, kao i Eparhija Budimljansko-nikšićka i Turistička organizacija Plužine iz Crne Gore.
Na konferenciji su o projektu govorili Arhijerejski namesnik užički Miloš Bosić, Milan Stamtović (predsednik opštine Čajetina), Arsen Đurić (direktor TO Zlatibor), Kosta Dojić (Član projektnog tima, ispred Budimljansko-nikšićke Eparhije) i Goran Prebiračević (predstavnik zajedničkog tehničkog sekretarijata).

jablanica-crkva14-5

Na početku programa Hor Proroka Ilije crkve mačkatske je otpevao jednu numeru. A zatim se prvi prisutnima odbratio Arhijerejski namesnik užički, Miloš Bosić. On je meštanima čestitao krsnu slavu Pokrov Presvete Bogorodice Crkve u Jablanici a zatim se zahvalio turističkoj organizaciji “Zlatibor” i svim ljudima dobre volje koji su doprineli obnovi kompleksa Crkve brvnare u Jablanici.

“Verujte, ovo je jedan veliki podvig, i mnogo Vam hvala”, istakao je Arijerejski namesnik užički Miloš Bosić.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović je pozdravio prisutne. On je istakao da želi “da održimo ono što su naši pretci u mnogo težim vremenima sagradili”. Stamatović se zahvalio donatorima koji su imali razumevanja i opredelili sredstva, partnerima iz Crne Gore, a posebno se zahvalio Darku Đuroviću, bivšem direktoru TO Zlatibor, koji je bio jedan od pokretača ovog projekta.

jablanica-crkva14-8

Stamatović je svoje izlaganje završio rečima:

“Daj bože da što više ovakvih projekata bude, i da se ovako okupljamo i da šaljemo poruke našim mladima da se nikada ne odreknu svoje vere, nacije, kulture i tradicije.”

Zatim su govorili Arsen Đurić, Kosta Dojić i Goran Prebiračević.

Arsen Đurić, direktor Turističke organizacije Zlatibor i menadžer projekta, je govorio o rezultatima dvogodišnjeg rada. Crkva brvnara u Jablanici je restaurirana, izvršeno je prepokrivanje parohijskog doma, obnovljene su postojeće sobrašice a izgrađeno je 5 novih sobrašica i dva vidikovca a postavljena je turistička signalizacija.

Projekat je proširen pa se privodi kraju i prepokrivanje crkvene sale. Sredstva od 500.000 dinara za ovu namenu je opredelila opština Čajetina, a crep bi trebalo da bude postavljen u toku ove nedelje, istakao je Đurić. On je pohvalio saradnju sa Eparhijom Budimljansko-nikšićkom, TO Plužine i crkvenim odborom u Bjelom Polju.

“Mi smo uspostavili institucionalnu saradnju. Razmenili smo iskustava, i sasvim sam siguran da ćemo u narednom periodu naći načina i snage da konkurišemo za neke nove projekte, pošto se očekuje raspisivanje novih konkursa početkom sledeće godine i da ćemo nastaviti uspešnu saradnju”, rekao je Đurić. On se zahvalio Evropskoj uniji, koja je opredelila sredstva za realizovanje ovog projekta, parnerima i prijateljima iz Crne Gore, Darku Đuroviću i svima koji su vredno radili da se ovaj projekat uspešno realizuje.

“Da pokušamo da sa Zlatibora na kome u sezoni boravi preko 20.000 gostiju da organizujemo izlete na ove lokalitete. Iskeno se nadam da će to zaživeti od naredne godine,” rekao je na kraju Đurić.

Član projektnog tima, ispred Budimljansko-nikšićke Eparhije, Kosta Dojić. govorio o završenim projektima u Crnoj Gori, a zatim se prisutnima obratio i  Goran Prebiračević koji je govorio o finansijskoj strani ovog projekta. Ukupna vrednost projekta je 468 913 eura, od kojih je učešće Turističke organizacije Zlatibor 219 325 eura, dok Eparhija Budimljansko-nikšićka učestvuje sa 249 588 eura.

Po završetnu konferencije organizatori su priredili koktel za predstavnike medija i sve prisutne.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031