fbpx
Biznis Događaji Društvo Info Lokalna privreda Obrazovanje Vesti Video

Završen projekat “Otpad nije smeće”

Krajem januara je završen projekat “Otpad nije smeće”, u okvoru programa EU “Exchange 4” koji su zajednički realizovali grad Užice i opština Čajetina. Ovim povodom je u sali biblioteke Ljubiša R Đenić u Čajetini održana završna konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati ovog projekta.

projekat-excange415-2

Za realizaciju projekta “Otpad nije smeće” učesnici su dobili 134.698 eura bespovratnih sredstva od Evropske unije u okviru programa “Exchange 4”.

Realizacija projekta “Otpad nije smeće” je imala za cilj efikasnije korišćenje Regionalnog centra za upravljanje otpadom “Duboko” kroz povećanje kvantiteta i kvaliteta primarne selekcije otpada. Smanjenje količine neiskorišćenog otpada umanjiće opterećenje deponije “Duboko”, poboljšati funkcionisanje i produžeti njen životni vek.

JKP Bioktoš je od odobrenih sredstava (37.000 eura) nabavilo opremu za obradu zelenog otpada, usisivač i drobilicu za granje, traktor sa prikolicom i kotao za bio-masu.

Opština Čajetina je prepoznala značaj ovog projekta i obezbedila je sredstva za nabavku kamiona za odvoz suvog otpada, dok su od donatora obezbeđena sredstva za nabavku 115 kontejnera za suvi otpad.  

U okviru projekta je organizovana obuka za volontere koji su građanima podelili plastične kese i propagandni materijal. Prilikom obilaska domaćinstava volonteri su građane upoznali sa postupkom primarne selekcije otpada, a pristupilo se i izradi Lokalnog plana za upravljanje otpadom.

Pomoćnica predsednika opštine Čajetina, Bojana Božanić, rekla je da je ovaj projekat bitan kako za užički region, tako i za opštinu Čajetina čiji je prioritet dalji razvoj turizma. Gospođica, Božanić je istakla da će opština Čajetina nastojati da unapredi primarnu selekciju otpada, nabavkom potrebnih kontejnera za sve mesne zajednice, kao i nastavkom edukacije stanovništva.

projekat-excange415-1

Direktor RRA Zlatibor, Slavko Lukić je istakao značaj projekta kako za Grad Užice tako i za opštinu Čajetina i da će RRA Zlatibor i u budućnosti biti snažan partner lokalnim samoupravama zlatiborskog okruga u realizaciji zajedničkih projekata.

Partneri na ovom projektu imaju u planu da nastave da rade na zaštiti životne sredine, kroz nadogradnju ovog, ali i apliciranje na drugim projektima.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031