fbpx
Biznis Događaji Društvo Kapital Obrazovanje Seminari Turizam Video

Završen SymOrg 2014

Danas je na Zlatiboru završen četrnaesti Simpozijum SymOrg 2014 koji svake druge godine organizuje Fakultet organizacionih nauka iz Beograda. Ove godine je za simpozijum bilo prihvaćeno više od 240 naučnih radova. Na simpozijumu je predstavljen 151 naučni rad. U četiri dana su održane četiri plenarne sesije, predstavljena je monografija “Handbook of Research on High Performance and Cloud Computing in Scientific Research and Education” , a organizovan je okrugli sto na temu pod nazivom “Nove forme naučnih publikacija”.

fon-1

Moderator Okruglog stola bio je Adam Sofronijević iz Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković”. Jan Krasni sa Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Janneke Adema sa Koventri univerziteta govorili su o svom viđenju novih formi u naučnom izdavaštvu. Specifičnost Okruglog stola bila je što je britanska profesorka u radu ovog dela Simpozijuma učestvovala putem skajpa. Diskusija je pokazala neke dodatne uvide u vezi postojanosti teksta i značaj multimodalnosti za prenos i efikasno predstavljanja znanja.

Na Simpozijumu je održan i poslovni forum “Novi poslovni modeli u privredi Srbije”, na kome su učestvovali istaknutih eksperata iz prakse. Moderatori Poslovnog foruma bili su dr Ondrej Jaško, redovni profesor Univerziteta u Beogradu i Milan Ćulibrk, glavni i odgovorni urednik NIN-a, a kao panelisti govorili su Luka Tomić, grad Beograd, Dušan Kalićanin, Tehnokratija, Srđan Radić, SBB, Tomislav Momirović, Mona, dr Snežana Lakićević, NIS, Ivo Radaković, VIP Mobile, Jovan Solomun, Super kartica i Božidar Aleksandrović, Vinarija Aleksandrović. Učesnici su diskutovali o poslovnim modelima svojih kompanija, strukturi vlasništva u kompanijama, izazovima sa kojima se suočavaju i načinima unapređenja poslovanja kompanija u Srbiji.

symorg14-2

Ove godine predavanja su održali poznati svetski naučnici: Lorenzo Massa, koji predaje u Austriji i Švajcarskoj; Christian Waldstrøm iz Danske, Magali Dubosson Torbay iz Švajcarske, kao i Thomas Boitani FitzGerald koji je predstavljao Victoria Groupu iz Srbije.

symorg14-3

 U radu simpozijuma je učestvovalo više od 300 naučnih radnika i privrednika. Razgovarali smo o rezultatima simpozijuma sa gospođom, prof. dr Slađanom Barjaktarović Rakočević, predsednicom Organizacionog odbora Simpozijuma. Ona je izrazila zadovoljstvo predavačima po pozivu koji su prezentovali značajna i korisna istraživanja na temu “Odrziva konkurentnost i novi poslovni modeli”. Gospođa Barjaktarović Rakočević je istakla da se razgovaralo na temu novih poslovnih modela u formi dijaloga. Na pitanje šta privrednici treba da učine kako bi bili konkurentniji, naša sagovornica je rekla da privrednici moraju da se udružuju i da prave asocijacije, pogotovo mala preduzeća moraju da se udružuju kroz asocijacije kako bi svoje zahteve i potrebe lakše institucionalno sproveli.

“Moraju stalno da se menjaju da bi bili održivi i da stalno prilagodjavaju svoje poslovanje okolnostima. Ne mogu da ostanu na istom nivou. Stalno moraju da se menjaju i da idu korak napred,” zaključila je gospođa Barjaktarović Rakočević.

Sledeći simpozijum ovakvog tipa bi trebalo da bude organizovan 2016.godine.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

July 2022
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031