fbpx
Bioskop Događaji Kultura Video

Završen V međunarodni festival sportskog filma

Projekcijom filma Nacionalna klasa završen je V Međunarodni festival sportskog filma na Zlatiboru. Kao i prethodnih godina poslednjoj projekciji je prethodila i ceremonija proglašenja pobednika.

festival-sportski-film16-3

Ovogodišnji žiri u sastavu Darko Bajić, Marina Lapteva, Sima Brdar je pogledao više od trideset filmova i imao je težak zadatak da da odabere najbolje filmove.

Na početku ceremonije Darko Bajić je rekao da je ovaj festival ima zadatak da se na pravi način podsetimo svih velikana našeg sporta a u isto vreme dobićemo i nove mlade filmske stvaraoce.

“Voleo bih da ovaj festival sledeće godine izađe na ovaj lepi trg, i na taj način privuče gledaoce. Ja sam siguran da to ovaj festival može da učini,” rekao je Bajić. Na ovaj način bi se privukli mladi ljudi, budući sportisti i filmski stvaraoci.

Što se tiče kvaliteta filmova Bajić je istakao da je festival bio izuzetno uspešan, i da su na programu bili interesantni filmovi. On je istakao da su produkcijski autori imali različite mogućnosti.

“Imali smo jedan vrhunski film, koji se zvao Barsa sanja, a sa druge strane smo imali divan lep film koji nas je podsetio na uspehe fudbalskog kluba Radnički iz Niša. Ali to su dva filma sa dve različite kalkulacije. I dok je s ove strane, film Barsa imao svu pomoć i producenta i kluba, s druge smo ostali na samo na jednoj divnoj priči o jednom fudbalskom klubu i na entuzijazmu mladih ljudi iz Niša koji su uspeli da na pravi način da nam dočaraju priču, istakao je Bajić.

nagrade-festival-16

Na kraju Bajić je rekao da su odluke žirija bile jednoglasne i od srca.

Gran pri za najbolji film festivala je dodeljen filmu „Žrtva kraljice“, Marine Orlove iz Rusije, koji na dramatičan način prikaza agonije i ekstaze šahovskog genija Mihaila Talja. Nagradu je u ime autorke primio Nikolaj Parahovnik. On je tom prilikom rekao da dramatizam može da se napravi i u sportskom filmu i pozvao autore da snimaju filmove o sportu i da vole ovaj festival.

Nagrada za sportske legende u filmu dodeljena je filmu „Rukometni vanzemaljci“ reditelja Juga Radivojevića. Žiri je jednoglasno odlučio da dodeli nagradu legendarnim rukometašima „Metaloplastike“, timu koji je dva puta uzastopno osvajao šampionat Evrope.

Dejan Popović, generalni sekretar Sportskog saveza grada Šapca je primio nagradu u ime autora. On je ovom prilikom istakao da je ovo još jedna pobeda zlatne generacije šabačkih rukometaša, ovoga puta ne na terenu već na filmskom platnu. Popović se ujedno zahvalio organizatorima na pozivu za učešće na festivalu, kao i opštini Čajetina na gostoprimstvu. Izrazio je nadu da će se saradnja između Čajetine i Šapca nastaviti i u narednom periodu, ne samo na sportskom, nego i na drugim poljima.

Nagrada za najbolju fotografiju, koja se dodeljuje za prefinjeno oslikavanje mitske priče o čoveku i konju, pripala je filmu „Jahač“ u režiji Sibil Mejr iz Velike Britanije.

Filmu „Tapavica“ o našem prvom olimpijcu koji je rađen u režiji i produkciji Ognjena Rakčevića i Milana Todorovića, pripala je nagrada za visoke moralne vrednosti u sportu. Prilikom primanja nagrade producent Ognjen Rakčević je rekao mu je listajući katalog, ova nagrada „zapala za oko“, jer njena definicija tačno odgovara na pitanje koja je bila misija ovog filma. Zahvalio se žiriju što je prepoznao njihovu misiju, pohvalio organizaciju festivala i obećao ponovno viđenje sa nekim drugim filmom.

arzu-ursan

Za najbolji kratkometražni dokumentarni film, proglašen je film „Prva trojka“ koji je režirala Azru Uršan iz Rusije. Žiri je smatrao da je ovaj film veoma uspešno prikazao kako je zahvaljujući odluci da fudbaleri zimi igraju fudbal nastao hokej u SSSR-u i postao reprezentativan sport u svetskim razmerama. Ova nagrada, kaže Uršan, posebno joj je draga jer je ovo bilo prvo prikazivanje filma na nekom festivalu, nadajući se da će joj to doneti sreću za buduće festivale.

Nagrada za najbolji dugometražni dokumentarni film pripala je filmu „Izbrisano iz biografije“ reditelja Vuka Dapčevića i autorke Duške Jovanić. Autori su kroz lik Ljubice Otašević, najfatalnije Srpkinje toga doba, prikazali sve uspone i posrtanja u potrazi za ličnom slobodom.

Reditelj Žordi Lomparti iz Španije nagrađen je za najbolju režiju za film „Barsa Sanja“, koji prikazuje kako se na pravi način neguju vrhunske vrednosti u sportu. Reditelj je uspeo da eruptivni izliv emocija pripadnosti klubu usmeri u civilizacijski domet stvaranja jednog od najboljih klubova na svetu.

Organizatori su najavili da je promocija sportskih vrednosti kroz filmsku umetnost put kojim će festival nastaviti da se razvija. Na kraju festivala, svi okupljeni poželeli su sreću našim sportistima na Olimpijskim igrama u Riju, uz želju da do sledeće godine bude snimljeno još mnogo sportskih filmova.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2022
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930