fbpx
Događaji Humanost i solidarnost Info Vesti Video

Završena prva faza projekta Zlatibor bez barijera

Danas je u prostorijama TO Zlatibora održana konferencija za štampu na kojoj su govorili Aleksandar Radišić, predsednik UG “Inkluzija osoba sa invaliditetom-Čajetina” i Arsen Đurić direktor TO Zlatibor.

radisic-arsen

Na konferenciji za štampu su predstavljeni rezultati prve faze projekta “Zlatibor bez barijera” koji UG “Inkluzija osoba sa invaliditetom-Čajetina” realizuje u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku i opštinom Čajetina.

incluzija1

Projektom je bilo predviđeno uklanjanje arhitektonskih barijera koje otežavaju kretanje kako lica sa invaliditetom tako i starijih lica. Planom je predviđeno da se u prvoj fazi postave pristupne rampe ka ambulantio i pošti na Zlatiboru i apoteci u Čajetini. U realizaciji projekta je došlo do manje izmene umesto da se postavi rampa do apoteke u Čajetini, pristupna rampa za invalide je postavljena do biblioteke “Ljubiša R. Đenić”.

Ukupna vrednost projekta je 15 miliona dinara, a prve faze 997.000 dinara. Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku je obezbedilo 897 hiljada dinara, dok je opština Ćajetina dala 100.000 dinara.

Projektom su obuhvaćeni objekti koji su od značaja kako za lokalno stanovništvo tako i za brojne posetioce koje Zlatibor i Čajetina kao značajni turistički centri imaju. Postavljanje prilaznih rampi ka ovim objektima će svakako olakšati pristup licima sa invaliditetom i „osetljivih“ društvenih grupa (osobe smanjene pokretljivosti, trudnice i majke sa decom u kolicima, starije osobe…).

UG “Inkluzija osoba sa invaliditetom-Čajetina” planira da do kraja 2014.godine realizuje još dva segmenta projekta “Zlatibor bez barijera”. Planirano je da se izgradi pristupna saobraćajnica od policijske stanice do ambulante na Zlatiboru, kao i da se na sabraćajnicama postave oboreni trotoari kako bi se olakšalo kretanje invalida.

Aleksandar Radišić se zahvalio opštini Čajetina na podršci, i najavio da će udruženje i u 2015.godini konkurisati novim projektima kako kod domaćih tako i kod stranih donatora.

Direktor TO Zlatibor, Arsen Đurić, je na konferenciji istakao da je lokalna vlast prepoznala aktivnosti ovog Udruženja i u tom smislu daje apsolutnu podršku, kako finansijsku tako i svaku drugu, jer Zlatibor kao turističko mesto prve kategorije zaslužuje da ima rešeno pitanje pristupnih rampi za osobe sa posebnim potrebama.

Naš cilj je da ispred javnih objekata i po čitavom Zlatiboru uradimo pristupne staze na taj način će svakako turistička ponuda zlatibora biti kvalitetnija i sadržajnija. Iskreno se nadama da će za dve do tri godine Zlatibor biti bez barijera, i da će sve  biti urađeno, i pristupne rampe, oboreni ivičnjaci i sve će biti prilagođeno osobama sa posebnim potrebama, zaključio je Đurić.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2022
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031