fbpx
Događaji Društvo Humanost i solidarnost Info Vesti Video Zdravlje

Zlatibor bez barijera

U petak 27.juna u prostorijama TO “Zlatibor” predstavljen projekat „Zlatibor bez barijera“. Ovaj projekat zajednički realizuju Udruženja građana “Inkluzija osoba sa invaliditetom-Čajetina” u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku i opštinom Čajetina.

incluzija1

Ukupna vrednost projektaje 15 miliona dinara, dok je vrednost prve faze 997.000 dinara. Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku je obezbedilo 897 hiljada dinara, dok je opština Ćajetina dala 100.000 dinara.

radisic

Aleksandar Radišić, predsednik udruženja građana “Inkluzija osoba sa invaliditetom-Čajetina” sa Zlatibora je predstavnike medija upoznao sa planiranim aktivnostima. Projekat “Zlartibor bez barijera” ima za cilj poboljšanje položaja lica sa invaliditetom i „osetljivih“ društvenih grupa (osobe smanjene pokretljivosti, trudnice i majke sa decom u kolicima, starije osobe…). Projektom je planirano da se uklane arhitektonske barijere koje otežavaju kretanje lica sa invaliditetom i to u prvoj fazi bi bile postavljene pristupne rampe ka domu zdravlja i pošti na Zlatiboru i apoteci u Čajetini.

ambulanta

Projektom su obuhvaćeni objekti koji su od značaja kako za lokalno stanovništvo tako i za brojne posetioce koje Zlatibor i Čajetina kao značajni turistički centri imaju u velikom broju tokom cele godine, a posebno u periodu zimske i letnje sezone. Samim tim je potreba za nesmetan pristup ovakvim objektima od izuzetnog značaja.

rampa-posta14-1

Projektom je obuhvaćeno odvijanje više grupa aktivnosti, tako da projekat podrazumeva nekoliko faza (od planiranja do realizacije):

  • Informisanje šire javnosti i podizanje svesti o problemu pristupačnosti kroz održavanje tribina i prezentacije u lokalnim medijima, kao i kroz štampane publikacija koje se odnose na preuređenje i preoblikovanje pristupnih staza i površina i postavljanje rampi na prilazima i ulazima u objekte koji su od javnog značaja.
  • Priprema tehničke dokumentacije koja je neophodna radi dobijanja potrebnih odobrenja/saglasnosti od strane nadležnih institucija, na osnovu kojih bi se kasnije omogućilo postavljanje rampi.
  • Realizacija projektnih aktivnosti u vidu konkretnog delovanja u prostoru, odnosno putem nabavke, izrade i postavljanja predmetnih rampi na konkretnim lokacijama radi ostvarivanja nesmetanog pristupa objektima od strane svih korisnika.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2022
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930