fbpx
Biznis Događaji Lokalna privreda Politika Vesti

Zlatibor dobija postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Danas je u Čajetini potpisan ugovor o gradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru. Ugovor su potpisali direktor JKP Vodovod Zlatibor Rade Jovanović i predstavnici konzorcijuma firmi Jedinstvo -Hidroinženjering – Beohidro.

ugovor-otpad-vode16-1

Ova investicija će biti finansirana iz sredstava budžeta i uz pomoć donacije Centar za međunarodnu saradnju i razvoj Republike Slovenije. Opština Čajetina finansiraće ovu investiciju vrednu 4,4 miliona evra uz pomoć sredstava iz donacije u iznosu od 1,5 miliona evra, dok će JKP „Vodovod Zlatibor“ biti budući korisnik Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru. Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda je veoma značajna investicija za celokupno očuvanje životne sredine na Zlatiboru.

ugovor-otpad-vode16-5

Ugovor o donaciji Centra za međunarodnu saradnju i razvoj Republike Slovenije i opštine Čajetina su potpisali predsednik opštine Čajetina, Mila Stamatović i Gašper Jež, direktor ovo centra.

Prilikom potpisivanja donatorskog ugovora Milan Stamatović je izjavio da je sve spremno za početak radova i da se samo čeka saglasnost ministarstva kako bi se zemljište prenelo na lokalnu samoupravu, Ovo je uslov za pripremu lokacijske i građevinske dozvole.

“Nadam se da će biti razumevanja od strane nadležnih, kako bi naša opština mogla normalno da funkcioniše i kako ne bi svaki put kada radimo kapitalne projekte, dolazili u isti problem sa spornim zemljištem. Vrednost cele investicije je oko 10 miliona eura, što je za ovako jednu malu opštinu veliki novac, ali mi smo jednim dobrim domaćinskim poslovanjem uspeli da u poslednjih nekoliko godina sve pripremimo. Bićemo među prvim lokalnim samoupravama u Srbiji koje će imati potpuno zaštićenu životnu sredinu“, istakao je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.

ugovor-otpad-vode16-3

Partneri iz Slovenije su bili zadovoljni nakon potpisivanja Ugovora o donaciji jer između Slovenije i Srbije postoji partnerski odnos.

“Pomažemo vašoj zemlji na putu ka Evropskoj uniji, a posebno na očuvanju životne sredine, čije projekte rado podržavamo. U Čajetini smo našli odgovorne partnere koji imaju interes da nešto urade za svoju opštinu i svoje stanovništvo i tako smo zaključili da je opština Čajetina vredna da dobije donaciju od 1,5 miliona eura za Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru i veoma nam je bitno da dođe do saradnje između lokalnih preduzeća i slovenačkih znanja“, istakao je direktor Centra za međunarodnu saradnju i razvoj Republike Slovenije, Jašpar Jež

Opština Čajetina je odradila idejno rešenje, odredila lokaciju, uradila pristupni put i trafostanicu, kako bi se stekli svi potrebni uslovi za izgradnju ovog postrojenja, čiji će korisnik biti JKP „Vodovod Zlatibor“ Čajetina. Okvirna vrednost svih radova na ovom postrojenju je oko 10 miliona evra, od čega će najveći deo obezbediti lokalna samouprava. U ime opštine Čajetina u ovom poslu je uključeno JKP “Vodovod Zlatibor” koje će sprovesti javnu nabavku za izbor najpovoljnijeg ponuđača za projektovanje i izradu glavnog projekta za dobijanje građevinske dozvole.

rade-jovanovic16-1

Direktor JKP “Vodovod Zlatibor” Rade Jovanović je ovom prilikom istakao da će izgradnja trajati 870 dana i to 600 za radove i 270 dana za probni rad. Planom je predviđeno da JKP Vodovod Zlatibor dobije od izvođača radova dva motorna vozila što će olakšati rad ovog preduzeća.

Predstavnici Hidroinžinjeringa planiraju da administrativnu proceduru oko dobijanja građevinske dozvole završe do kraja leta kako bi u jesen moglo da se počne sa građevinskim radovima.

ugovor-otpad-vode16-4

“Na proleće počinju radovi na montiranju opreme, dok se za godinu i po planira početni rad postrojenja, koji će trajati do 9 meseci, kako bi početkom 2018. godine predali objekat investitoru“, naglašava Boris Savnik, direktor Hidroinženjering doo.

U Jedinstvu su spremni za ovaj projekat jer kompanija već ima iskustva u izgradnji kako fabrika za preradu pitkih voda, tako i u gradnji postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, a trenutno grade jedno takvo postrojenje u Obrenovcu.

„Ja mislim da Jedinstvo stvarno ima sve potrebe uslove da radove izvede kvalitetno i na vreme. Radićemo građevinske radove, a verovatno i montažu jednog dela opreme. Imamo ljude koji znaju kako se to radi, i pre svega, imamo iskustvo na ovakvim projektima“, istakao je Mića Mićić, direktor Jedinstva.

ugovor-otpad-vode16-2

Predsednik opštine Čajetina je najavio da je u planu izgradnja i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za Sirogojno, Mačkat i Čajetinu, gde je najveća koncentracija stanovništa, kao i otpadnih voda. Kada se ovo realizuje, Stamatović tvrdi da će opština Čajetina biti prva ekološka opština u Srbiji.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2022
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930