fbpx
Biznis Događaji Lokalna privreda T-Info Turizam Video

Zlatibor i Kopaonik – zajednički na stranim tržištima

Danas je u hotelu Palisad potpisan ugovor o partnerstvu između Turističke organizacije Zlatibor, Turističko sportske organizacije Raška i Regionalne razvojne agencije Zlatibor iz Užica.

Ugovor o partnerstvu je potpisan u okviru Programa razvoja privatnog sektora u jugozapadnoj Srbiji koji finansira švajcarska vlada u cilju unapređenja promocije turističkih destinacija na međunarodnom tržištu.

psd-rra-zlatibor

Prisutnima se prvo obratio Slavko Lukić direktor Regionalne razvojne agencije “Zlatibor”.

“Zbog sve veće konkurencije u planinskom turizmu osetila se potreba jače saradnje između dve najjače turističke destinacije u Srbiji,” rekao je Lukić.

“Ove dve turističke destinacije treba da pokažu kako nastupati na domaćem i međunarodnom tržištu, a RRA Zlatibor će podržati jačanje konkurentnosti u turizmu, istakao je Lukić.

Potom je govorio Darko Đurović, rukovodilac programa Program razvoja privatnog sektora (PSD) koji finansira Švajcarska Vlada preko Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, a realizuje ga Regionalna razvojna agencija Zlatibor iz Užica.

darko-djurovic

Gospodin Đurović je na početku svog izlaganja govorio o ostvarenim rezultatima ovog projekta kako kroz obuku i sticanje novih veština za zaposlene u turizmu, tako i kroz aktivnosti koje su imale za cilj da se produži trajanje prvenstveno zimske turističke sezone. Partnerstvo sa TO Zlatibor i TSO Raška imaju za cilj poboljšanje promocije Zlatibora i Kopaonika na međunarodnom tržištu.

“Kopaonik i Zlatibor su velike turističke destinacije koje su poznate u Srbiji ali su svojom kvalitetnom turističkom ponudom sigurno atraktivne i na inostranom turističkom tržištu. Mi smo hteli da podržimo turističke organizacije Zlatibora i Kopaonika da unaprede svoju promociju na inostranom tržištu, rekao je Đurović.

PSD program će podržati turističke organizacije kako bi unapredili organizacionu strukturu, uspostavile čvršće i bolje veze sa privatnim sektorom kako bi se obezbedio zajednički nastup na inostranim tržištima. Pored tehničke prodrške PSD program će turističkim organizacijama pružiti i finansijsku podršku od po 30.000 švajcarskih franaka, istakao je Đurović.

Prisutnima se zatim obratio direktor TO Zlatibor, Arsen Đurić. On se zahvalio partnerima u ovom projektu.

“Zlatibor poslednjih godina beleži konstantan rast turističkog prometa. A ono što je posebno ohrabrujuće je da je rast broja stranih gostiju značajno veći nego rast broja domaćih gostiju. I posebno je interesantna činjenica da Zlatibor ima preko 20.000 ležaja, tako da je tržište Srbije za naše kapacitete postalo malo i mi poslednjih godina imamo promotivne aktivnosti na inostranim tržištima, kako bi taj broj stranih gostiju bio sve veći,” rekao je Đurić.

rra-zlatibor15-6

On je istakao da upravo podrška RRA Zlatibor i PSD programa za promotivne aktivnosti na ino tržištu imaće za posledicu dolazak većeg broja stranih gostiju, što je primarni cilj ovog projekta. Takođe, veliki značaj ima i podrška u unapređenju organizacione strukture TO Zlatibor, sa posebnom pažnjom na sektor istraživanja tržišta i marketinških aktivnosti kroz edukaciju zaposlenih.

“Jedan od bitnijih ciljeva je unapređenje i poboljšanje saradnje sa privatnim sektorom koja je i do sada bila na zadovoljavajućem nivou. Kroz ovu kampanju će biti uključeni svi najznačajniji hotelski turistički objekti sa Zlatibora. Imaćemo zajedničke promocije bilo da je reč o elektronskim ili štampanim medijima, internet portalima, i promotivnim aktivnostima na društvenim mrežama, rekao je direktor TO Zlatibor, Arsen Đurić.

rra-zlatibor15-5

Radenko Cvetić, direktor Turističko sportske organizacije Raška je govorio o dosadašnjim rezultatima. On je istakao da su uložena velika sredstva u rekonstrukciju i unapređenje skijaškog sistema Kopaonika, što je dovelo do povećana broja posetilaca. Takođe je pohvalio i ozbiljan rad hotelijera tako da je Kopaonik najozbiljniji segment razvoja opštine Raška.

“Mi smo shvatili koliko nam je potrebna i neophodna pomoć u promociji turističke ponude Kopaonika. Ono što je uloženo ne može samo po sebi dovesti turiste već treba raditi na terenu”, rekao je gospodin Cvetić.

Gospodin Cvetić je istakao da objedinjen nastup na stranom tržištu pruža mnogo više pogućnosti pošto su mogućnosti domaćeg tržišta limitirani. On je istakao da je prošle zimske sezone Kopaonik imao 34% stranih gostiju više i da će aktivnosti ovog projekta u dobroj meri doprineti povećanju broja stranih gostiju.

U ime TO Zlatibor ugovor je potpisao Arsen Đurić, a u ime TSO Raška Radenko Cvetić, dok je u ime Regionalne razvojne agencije ugovor potpisao direktor Slavko Lukić.

Ugovorom će se postići boja vidljivost i prepoznatljivost turističkih destinacija na stranim tržištima. Na ovaj način će biti ostvaren veći promet stranih turista što će povećati devizni priliv u turizmu, kao i prihodi za privredu, a može se očekivati i rast zaposlenost u opštinama Čajetina i Raška.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

October 2022
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31