fbpx
Događaji Društvo Humanost i solidarnost Manifestacije Turizam Zdravlje

Zlatiborci pripremili program za učesnike susreta transplantiranih i dijaliziranih

Sinoć su umetnici Zlatibora izveli kulturno-umetnički program za učesnike I međunarodnih susreta transplantiranih i dijaliziranih. Ovu manifestaciju su organizovali Udruženje dece bubrežnih bolesnika i transplantiranih osoba i Udruženje „Donor heroj“.

veterani-zlatibora15-3

Udruženje za negovanje tradicije Veterani Zlatibora, pesnikinja Mirjana Ranković-Luković, Mira Lopin – Drizo i izvorna pevačka grupa Šljivovica iz Šljivovice su predstavili Zlatibor učesnicima ove manifestacije u STC Wai Tai.

donor-heroj15-6

Veterani Zlatibora su se predstavili koreografijama “Igre iz Mačve” i “Igre iz Zlatiborskog kraja”. Pevačka grupa Šljivovica je izvela dve pesme izvika. Publika je mogla da uživa i u “Pričama iz Pričavića” Mirjane Ranković – Luković, kao i u recitacijama iz njene nove zbirke pesama “Vetrovima unazad”.

mira-rankovic-lukovic15-4

Zlatiborci su oduševili publiku koja ih je nagradila burnim aplauzom a zatim su svi zajedno zaigrali uz zvuke trube.

U sklopu programa večeras su proglašeni i pobednici u remiju i šahu. U remiju je najbolji bio Dragiša Iličić. Drugo mesto je osvojio Miran Ohnjec, dok je treće mesto pripalo Zalkaidu Dautoviću.

donor-heroj15-7

U šahu je Miodrag Drmanjić osvojio prvo mesto bez poraza. Srebro je osvojio Selim Dautović, dok je treće mesto zauzeo Igor Reberc.

donor-heroj15-8

U ponedeljak, 31.marta će biti poznati rezultati ostalih takmičenja. Pored sportskih nadmetanja bila su organizovana i predavanja o značaju pravovremene transplantacije, regenerativnoj medicini i transplantaciji u regionu.

Osnovni cilj manifestacije je da se pored informisanosti o problemima koje imaju osobe sa transplantiranim organima pošalje i poruka javnosti da osobe sa transplantiranim organima život mogu nastaviti sasvim normalno.

U ime organizatora Marijana Teodorović, iz udruženja „Donor heroj“ je dodelila zahvalnice zlatiborskim umetnicima za divan program.

Udruženje „Sve za osmeh“ osnovano je 2008. godine od strane roditelja dece na dijalizi zbog nemogućnosti da se sami izbore sa problemima sa kojima su se susretali. Udruženje se pored promocije transplantacije, bavi i rešavanjem problema koji se tiču terapija, kao i nabavkom deficitarnih lekova i konstantnom edukacijom.

Udruženje „Donor heroj“ osnovano je 2011. godine od strane Marka Teodorovića kojem je transplantirano srce. Nakon Markove smrti, njegova majka Marijana je nastavila da se herojski bori da svest o zaveštanju organa bude shvaćena i prihvaćena na pravi način.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031