fbpx
Događaji Ekonomija Republika

Zlatiborci u 2014 povećali izvoz u Rusiju za 300 odsto

U toku 2014.godine izvoz prehrambenih proizvoda iz Srbije u Rusiju je imao stabilan rast, a ukupan izvoz u Rusku federaciju je za 2014.godinu imao vrednost od preko milijardu dolara. Zlatiborski privrednici su iskoristili šansu koja im je pružena i značajno su povećali svoj izvoz na tržište Rusije.

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, je u izjavi za jučerašnji Blic rekao da je bescarinski sporazum sa Rusijom uticao na povećanje izvoza, pa je za godinu dana, izvoz suhomesnatih proizvoda iz zlatiborskog kraja porastao 300 odsto.

Što se tiče izvoza hrane, PKS je objavila podatke da je Srbija samo u prvoj polovini 2014.godine izvezla hranu u vrednosti odod 117 miliona dolara što je povećanje izvoza od čak 68 procenata. Najviše se izvozilo meso i mesne prerađevine (19,53 miliona dolara), jabuke (19,1 milion dolara), sir (11,9 miliona dolara), sveže voće (10,8 miliona dolara), kukuruz (9,2 miliona dolara), kajsije, trešnje, višnje i breskve (7,3 miliona dolara), smrznuto voće (4,1), povrće (3,8 miliona dolara), proizvodi od mesa (2,9 miliona dolara) i vino od svežeg grožđa (3 miliona dolara).

Voce-i-povrce01

Kada su svedeni računi na kraju 2014.godine u Rusiju je izvezeno prehrambenih proizvoda u vrednosti od 294 miliona dolara, i to povrća i voća u vrednosti od 173 miliona, mesa i mesnih prerađevina za 67,7 miliona i za 30 miliona mlečnih proizvoda i jaja.

Privredna komora Srbije očekuje se da će izvoz poljoprivredno prehrambenih proizvoda na rusko tržište u 2015. godini biti oko 300 miliona dolara.

Kako bi se olakšao izvoz prehrambenih proizvoda u Rusiju opština Čajetina je formirala regionalnu kancelariju za saradnju sa Ruskom federacijom koja će danas biti svečano otvorena na Zlatiboru.

kancelarija15-1

Tako da će svi privrednici zainteresovani za plasman roba na tržište Rusije imati mogućnost da brzo i lako dobiju sve informacije o uslovima i načinima kako da nastupe na ruskom tržištu. Predviđeno je da kancelarija privrednicima pruži administrativnu pomoć u vezi ruskih propisa, kao i analizu tržišta i pomoć u promociji proizvoda. Kancelarija će i posredovati u kontaktu sa ruskim kupcima, te pomagati u tumačenju dokumenata za izvoz. Treba reći da će sve ove usluge privrednici zlatiborskog kraja moći da dobiju bez naknade.

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oktobar

Kupindo