fbpx
Događaji Društvo Humanost i solidarnost

Zlatiborski krug = solidarnost

Udruženje građana Zlatiborski krug je u četvrtak, 11. decembra, u biblioteci u Čajetini, kroz prigodan program predstavilo svoj rad kao pružaoca socijalnih usluga Pomoć u kući za stara lica i Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju – „Zračak“.

krug-121214-2

U toku 2014.godine UG Zlatiborski krug je pružalo socijalne usluge za više od 70 lica sa prebivalištem na teritoriji opštine Čajetina. Kroz program Pomoć u kući za stara lica je pružena socijalna usluga za 65 starih lica, a o njima je brigu vodilo 7 geronto-domaćica. Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju – „Zračak“ je u 2014.godini imao deset korisnika.

Udruženje se kroz 13 godina svog postojanja, bavilo pitanjima poboljšanja položaja pripadnika osetljivih društvenih grupa i kroz svoj rad je iniciralo i učestvovalo u procesima izrade lokalnih strateških dokumenata kojima je cilj poljšanje kvaliteta života u lokalnoj zajednici, pre svega za ugrožene socijalne grupe.

Početkom maja ove godine, nakon promene zakonskih propisa u oblasti socijalne zaštite i načina na koji se uspostavljaju usluge, Zlatiborski krug je preuzeo postojeće socijalne usluge u Čajetini.

Sredstva za osnovno funkcionisanje ovih usluga obezbeđuje lokalna uprava, a Zlatiborski krug se, kroz svoje projekte i aktivnosti, u saradnji sa lokalnim organizacijama i institucijama, trudi da korisnicima obezbedi bolji kvalitet usluga.

Predsednica Udruženja, mr Zorica Milosavljević, zahvalila se svima koji su u proteklom periodu pružili podršku, a pre svega osnovnoj školi „Dimitrije Tucović“. Škola je ustupila prostor za Dnevni boravak i kuhinju u kojoj se obavljaju kulinarske radionice kroz koje korisnici „Zračka“ stiču osnovne veštine za samostalni život, a nastavnici sa svojim đacima organizuju različite kreativne radionice za korisnike. Istaknuto je i učešće srednje Ugostiteljsko-turističke škole, čiji su učenici – kuvari vodili kulinarske radionice za korisnike „Zračka“.

Predstavljen je rad mladih volontera, članova Volonterskog socijalnog servisa, koji funkcioniše u okviru Udruženja. Mladi volonteri su svojim angažovanjem u proteklom periodu veoma doprineli razvoju socijalnih usluga, naročito usluge Pomoć u kući za stare. Jagoda Jeremić, koordinatorka Volonterskog socijalnog servisa, uručila je zahvalnice i prigodne poklone volonterima koji su u proteklom periodu bili najaktivniji u radu na terenu. Poklone su dobili Marija Milinković, Nikolina Milić, Aleksandar Ćitić, Igor Milosavljević, Slavica Mićić, Andrijana Jokić i Ana Filipović. Ona je istakla da rad ovih mladih ljudi ima veliki značaj za promociju omladinskog aktivizma i volonterizma u Čajetini. Gospođica Jeremić je pozvala sve koji žele da budu volonteri da se uključe u rad Volonterskog socijalnog servisa.

krug-121214-3

Programu su prisustvovali predstavnici lokalne uprave, Crvenog krsta, Centra za socijalni rad, osnovne i srednje škole u Čajetini, Udruženja penzionera Čajetine, lokalnih organizacija i članovi Volonterskog socijalnog servisa. Po završetku programa, prisutni su imali prilike da pogledaju izložene radove korisnika „Zračka“, nastale na kreativnim radionicama.

Zorica Milosavljević je na kraju navela da je cilj Udruženja povezivanje svih relevantnih društvenih faktora u lokalnoj zajednici i podizanje svesti o značaju udruživanja radi pomoći onima kojima je to neophodno. Ona je uputila poziv prisutnima da se, u skladu sa svojim mogućnostima i afinitetima, uključe u neke od aktivnosti Udruženja koje doprinose napretku čitave zajednice.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031