fbpx
Biznis Događaji Društvo Info Lokalna privreda Vesti Zdravlje

Zvršeno izjašnjavanje zaposlenih u zdravstvu za raskid radnog odnosa

Ministarstvo zdravlja je 12.03.2015. godine uputilo dopis direktorima zdravstvenih ustanova broj 112-01-1585/2014-01 u kome se od direktora zdravstvenih ustanova traži da u cilju pripreme Plana racionalizacije u javnom sektoru i procene iznosa sredstava potrebnih za sprovođenje racionalizacije u oblasti zdravstva, kao i utvrđivanje što kvalitetnijeg socijalnog programa, sprovede izjašnjavanje zaposlenih zainteresovanih za raskid radnog odnosa u zdravstvenim ustanovama. Direktori su imali obavezu da podatke o broju zaposlenih koji su se izjasnili za raskid radnog odnosa dostave do 18.marta 2015.godine elektronskim putem Ministarstvu.

otpremnina

Što se tiče zdravstvenih ustanova na području opštine Čajetina nezvanično smo saznali da se za raskid radnog odnosa izjasnilo 15 zaposlenih u Domu zdravlja u Čajetini, što se otprilike poklapa sa predviđenih 6% zaposlenih, dok se u Apotekama Užice koje pokrivaju teritoriju Zlatiborskog okruga za raskid izjasnilo svega šest zaposlenih.

Ovim povodom se oglasio i Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije koji je na svom sajtu objavio obaveštenje u kome se kaže da je:

“Sindikat je reagovao po hitnom postupku, te je obavljen razgovor sa nadležnim u Ministarstvu zdravlja. Obavešteni smo da kriterijumi za racionalizaciju u javnom sektoru nisu određeni, već je dopis poslat u cilju prikupljanja informacije o eventualnom broju zaposlenih koji su zainteresovani za dobrovoljni raskid radnog odnosa.

Tek kada se bude znao orijentacioni broj, uradiće se kriterijumi.”

sindikat-zdravstvo15-1

Smatramo da je ovakvo postupanje nedopustivo, jer se zaposleni ne mogu prijavljivati za program za koji ne postoje kriterijumi.

U prilogu ovog obaveštenja stavljamo Vam na uvid navedeni dopis.”

Na sajtu Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine objavljeno je sledeće:

OBAVEŠTENJE ZA ČLANOVE SINDIKATA

u vezi dopisa Ministarstva zdravlja, od 12.03.2015.

Anketa o izjašnjavanju zaposlenih za raskid radnog odnosa kod poslodavca u delatnosti zdravstva U CELINI JE NEOBAVEZUJUĆA. Oni koji su razmišljali da pod određenim okolnostima (socijalni program, penzije i sl.) raskinu radni odnos neće biti u obavezi da to i učine, ukoliko se izjasne za raskid radnog odnosa u navedenoj anketi.

Anketa predstavlja pokušaj da se utvrdi broj zainteresovanih za raskid radnog odnosa, na osnovu koga bi se planirao mogući socijalni program u budućnosti.

Što se tiče uslova za sporazumni raskid radnog odnosa o njima se poslednjih dana dosta špekulisalo, ali preciznih informacija po ovom pitanju nema. Jedino što bi moglo da posluži kao polazna osnova je Program za rešavanje viška zaposlenih u postupku privatizacije za 2015.godinu prema kome radnici mogu da biraju između tri opcije, a ukupna visina otpremnine u ovom programu je limitirana na 8.000 evra.

Takođe, na visinu otpremnine će svakako uticati i broj prijavljenih lica jer su sredstva raspoloživa za otpremnine ograničena. Kako je krajem 2014.godine pisala Politka Ministarstvo zdravlja je za otpremnine planiralo 2,3 milijarde dinara što je i uključeno u Budžet za 2015.godinu.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

December 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031