fbpx
Kolumna Stav

Srbija nema radnika

Prošao je i Prvi maj, a Sindikati su kao i prethodnih godina pozivali na protestnu šetnju pred državnim institucijama. Ovoga puta njihovom pozivu se odazvao Zoran Đorđević, Mministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. On je prisustvovao protestu radnika koji su organizovali dva najveća reprezentativna sindikata Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikat Nezavisnost pod sloganom “Da plate ustanu, a mladi ostanu“ na Trgu Nikole Pašića.

 

Na skupu se okupilo 2.000 – 3.000 ljudi a policija je uhapsila dvoje aktivista zbog pitanja koja su dovikivali ministru: “Šta kažete za radnika koji se ubio u Goši“ i “Šta je s trudnicama koje ostaju bez posla“. Uhapšeni aktivisti su sprovedeni u policijsku stanicu u Majke Jevrosime i protiv njih su podnete prekršajne prijave.

Očigledno je da Srbija više nema radnika ima samo radnu snagu a radna snaga se ne buni i sve joj je dobro, još kad čuje da je drugome lošije onda se malo i opusti. I tako radnika više nema, a nema više ni institucije od koje na zapadu poslodavci uvek strahuju a to je sindikat. I tako Ministar se složio da je položaj radnika težak ali u zakonima radnici su sve češće samo sirovina koja ne sme da ide na bolovanje, da razmišlja o porodici, mora da nosi pelene…

No, i narod to zna i odlučio je da se bori protiv nakaradnih zakona na neobičan način, ako je cena rada niska znači da na tržištu ima višak radnika. Rešenje je jednostavno, manje dece i za par godina će biti i manje radnika, a ako broj radnika bude manji poslodavci moraju da podignu plate. E sad u toj igri ko će koga da pređe tek ćemo videti, ali će najverovatnije stradati državni službenici jer se broj službenika određuje prema broju stanovnika tako će biti sve manje posla za lekare, nastavnike, republičke i pokrajske i opštinske službenike, pa i policajce i vojnike…

Što se tiče stranih poslodavaca, oni će čim isteknu subvencije i državna pomoć otići u drugu državu ili na neki drugi kontinent, a do tada će verovatno i cena robota biti niža pa više neće imati ni potrebe za radnicima.

Radnici u Srbiji će ukoliko se sami ne pobune i ne izbore za svoja prava nestati i po svemu sudeći će postati nadničari, a prvi korak u tom pravcu je zakon o sezonskim radnicima gde su sva prava na strani poslodavca a sve obaveze na strani radnika.

E sad kao što kažu u jednoj poznatoj emisiji “Ako vam je dobro, onda ništa…”

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930