fbpx
Knjigoteka Kultura

Andrić, Crnjanski i Pekić u Čajetini

U sali biblioteke Ljubiša R Đenić, 24.aprila 2018.godine je predstavljena knjiga, Milana Orlića, pod naslovom “Andrić, Crnjanski, Pekić”. U nešto više od 90 minuta publika je mogla da sazna dosta interesantnih detalja koje spajaju ove pisce i po čemu se oni izdvajaju među autorima XX veka na području nekadašnje Jugoslavije. Na početku je Mirjana Lopin Drizo pročitala neke od najupešatljivijih citata iz dela Andrića, Crnjanskog i Pekića a zatim je Milan Orlić predstavio svoje delo.

Knjiga je nastala na osnovu autorove doktorske studije (The narrative structure of the serbian postmodern novel: The disintegration of the narrative subject and re-construction of the narrator figure – Pripovedne strukture srpskog postmodernog romana: dekonstrukcija pripovednog subjekta i rekonstrukcija figure pripovedača) koja strukturalistički preispituje srpski književni kanon ХХ veka. Ova studija daje originalni doprinos srpskoj književnoj teoriji. Ovako opsežno i zahtevno istraživanje figure pripovedača i pripovednih struktura u srpskom modernizmu i postmodernizmu, kao što je Orlićevo – do sada nije objavljeno. Knjiga obuhvata veliki broj srpskih pisaca počevši od Jovana Sterije Popovića i “Romana bez romana” kroz čije radove se može videti evolucija književnog stila i njegove promene što samostalne što pod uticajem spoljnih faktora.

Na kraju predstavljanja knjige se razvila zanimljiva diskusija autora i publike, gde je prisutne posebno interesovalo zašto se u ovoj knjizi nije našao Dobrica Ćosić, a bilo je reči o modernoj srpskoj književnosti kao i o činjenici da je broj pisaca sve veći a broj čitalaca sve manji.

 

Slika dana

Kupindo