fbpx
Bioskop Kultura

Bioskop Čajetina – Čuvari formule

U bioskopu Doma kulture u Čajetini, u ponedeljak, 06. novembra publika može da pogleda domaći film “Čuvari formule”. Planirane su projekcije u 18.00 i 20.00 časova a cena ulaznica je 400 dinara.

Film “Čuvari formule” je režirao Dragan Bjelogrlić. Kao osnova su uzeti motivi romana “Slučaj Vinča” profesora Gorana Milašinovića a scenario su pripremili Vuk Rašović, Dragan Bjelogrlić i Ognjen Sviličić.

U glavnim ulogama igraju Alexis Manenti, Radivoje Bukvić, Lionel Abelanski, Jérémie Laheurte, Olivier Barthélémy, Anne Serra, Predrag ‘Miki’ Manojlović, Jovan Jovanović, Alisa Radaković, Dragan Bjelogrlić, Jurij Drevenšek…

Na filmskom festivalu u Lokarnu (Švajcarska) film je imao svetsku premijeru 4.avgusta. Na ovom festivalu film je osvoji nagrade Varajeti za najbolji film u selekciji Piazza Grande i nagradu Zeleni leopard koja se dodeljuje filmovima sa najupečatljivijom porukom.

U oktobru 1958. godine, u jeku hladnog rata grupa naučnika u institutu Vinča izvodi tajni eksperiment kojim rukovodi profesor Dragoslav Popović. Sticajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na lečenje na kliniku Kiri u Parizu.

Francuski doktorski tim na čelu sa profesorom Žoržom Mateom zaključuje da je njihovo stanje kritično i da su im dani odbrojani. Iako je profesor Mate ceo svoj život posvetio borbi protiv nuklearnog naoružanja i duboko prezire projekat na kojem su radili jugoslovenski naučnici, on predlaže da se po prvi put u istoriji izvede delikatna i neizvesna intervencija zamene koštane srži ozračenih pacijenata.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

December 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031