fbpx
Kultura Muzika

Bis za simfonijski orkestar RTSa

Simfonijski orkestar i Hor RTSa su sinoć održali koncert na Kraljevom trgu koji će se dugo pamtiti. Publika je ovom prilikom mogla da uživa u kvalitetnoj muzici više od 90 minuta. Koncert je počeo delima poznatih svetskih kompozitora a publika je mogla da čuje Verijevu “Vinsku pesmu” iz Travijate, deo Krcka Oraščića, Karminu Buranu, Hava Nagila…

Potom su usledile poznate teme iz filmova pa je publika mogla da se podseti naslovne numere iz filma “Pirati sa Kariba”, “Montevideo, bog te video”,…

U drugom delu programa sledile su domaće numere, pa je publika mogla da čuje odlomak iz Ohridske legende Stevana Hristića, Ajde Jano, kao i poznata narodna kola. Posebnu pažnju je dobila pesma Zlatibore, moj zeleni bore koju je za simfonijski orkestar pripremio Konstantin Blagojević.

Ono što svakako ovaj koncert čini posebnim je činjenica da je orkestar imao četiri bisa a publika je tada pevala zajedno sa horom pesme “Tamo daleko”, “Marš na Drinu”, “Pukni zoro” i naravno “Zlatibore moj zeleni bore”.

Maestro Bojan Suđić najistaknutije je ime u srpskoj muzici današnjice, više od decenije nalazi se na mestu umetničkog direktora muzičke produkcije RTS-a i dirigenta renomiranih ansambala Simfonijskog orkestra i Hora RTS-A. Svoju profesionalnu karijeru izgradio je na izuzetno složenom i bogatom reperotaru simfonijske, horske, operske i baletske muzike, a prepoznatljiv je po koncertima čiji je cilj da se umetnička muzika približi širokoj publici. Maestro Suđić je ove godine dobio i prestižno priznanje Vidovdanski vitez.

Simfonijski orkestar RTS-a jedan je od najreprezentativnijih orkestarskih ansambala u Srbiji. Od osnivanja ima profilisane pravce delovanja usmerene ka afirmisanju i negovanju nacionalne muzičke baštine ali i kapitalnih dela svetske literature. Simfonijski orkestar je moderan ansambl koji deluje u okviru muzičke produkcije RTS-a i prati svetske tendencije u interpretaciji muzike.

Hor RTS jedini je profesionalni ansambl ovakvog tipa u Srbiji. Programska strategija u pravcu afirmisanja domaće muzičke baštine kao značajnih ostvarenja svetske horske literature i vokalno instumentalnih dela zadržana je od osnivanja sve do danas, definišući umetničku biografiju ovog ansambla dugu 8 decenija.

Pored mnogobrojnih priznanja i nagrada Simfonijski orkestar i Hor RTS-a 2019. godine odlikovani su i Sretenjskim ordenom trećeg stepena za trajan doprinos kulturi.

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930