fbpx
Knjigoteka Kultura

Bubašvabe – Ju Nesbe

bubasvaba-nesbe

Nakon gubitka devojke u Melburnu, Hari se po povratku u Oslo ponovo i potpuno odao piću. Ali je pokušavao da ostane trezan bar dok je bio na poslu.

Stvari se menjaju kada dobije poziv iz ministarstva spoljnih poslova. Hari Hule će dobiti zadatak da istraži osetljiv zločin u inostranstvu. Ministarstvo će ga poslati u Bangkok, na Tajlandu, da istraži ubistvo ambasadora koji je nadjen mrtav u bordelu a pronašla ga je devojka koja mu je trebala praviti društvo.

Harijev zadatak je da slučaj ispita u saradnji sa tajlandskom policijom, i to u najvećoj tajnosti, jer ambasador je bliski prijatelj predsednika vlade.

No, Hari ne bi bio Hari da ne počne da njuška i naravno stvari nikada nisu onakve kako na prvi pogled izgledaju. Ispostaviće se da je ambasador bio tajanstveni čovek, a njegove tajne nikako ne bi smele da postanu javne. Posebno kada Hari sazna da je ambasador bio homoseksualac, a u javnosti je imo imidž tradicionalnog i porodičnog čoveka. Klupko tajni se polako odmotava. Ispostaviće se da je ambasador strastveni kockar sa velikim dugovima. U njegovim kolima policija je pronašla pedofilski materijal…

U uzavrelom Bankoku Harijeva ekipa pokušava da poveže sve konce kako bi otkrila ubicu, ali vremena je sve manje, a birokrate žure za slučaj zatvore što brže i uz što manje buke.

Ahmet Danijali

Jul

Kupindo