fbpx
Knjigoteka Kultura

Čovek u izlogu – Kjell Ola Dahl

Prolaznici koji prolaze pored antikvarnice Redara Folke Jespersena bili su zatečeni tog jutra. Vlasnik antikvarnice je bio mrtav. Njegov goli leš je ubica postavio u antikvarnu stolicu u izlogu radnje.

covjek_u_izlogu

Dan pre bio je petak trinaesti, antikvar je, kao i svakog drugog jutra, doručkovao žitarice a zatim je otišao na posao. No, ovog puta umesto u antikvarnicu Jespersen je otišao u kafea, tamo je zahtevao sto do prozora kako bi posmatrao zgradu preko puta. U podne je video svoju ženu kako ulazi u zgradu i odlazi ljubavniku. Malo kasnije Jaspersen se suočio sa suprugom, i dao joj je ultimatum, ona mora da prekine tu vezu.

Nakon što je ljubavike ostavio zatečene, otišao je na sastanak sa braćom kako bi precizirali dogovor o prodaji antikvarnice, ali i tamo stvari polaze neočekivanim tokom. Jaspersen odustaje od prodaje antikvarnice.

Ko je ubio antikvara Jaspersena je pitanje koje muči inspektore, a spisak osumnjičenih je poduži: žena i njen ljubavnik; sin koji je radnju želi za sebe; braća kojima je propao posao zbog njega, i tu nije kraj jer je zbog svoje preke naravi antikvar stekao mnoge neprijatelje.

Ovaj kriminalistički roman je delo norveškog pisca Kjell Ola Dahl. Svojim prvim delom objavljenim 1993. stekao je reputaciju jednog od najboljih norveških pisaca trilera. Niz njegovih romana, koji je ubrzo postigao međunarodnu slavu, posvećen je slučajevima koje rešavaju inspektor Gunnarstranda i njegov pomoćnik Frank Frølich. U Norveškoj je nedavno objavljen i osmi roman iz te serije. Dahl je osvojio Riverton Prize.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oktobar

Kupindo