fbpx
Knjigoteka Kultura

Crvendać – Ju Nesbe

crvendac-ju_nesbe_v

Tokom Drugog Svetskog rata su se za Nemačku, pored regularnih trupa, borili i dobrovoljci iz zemalja koje je Hitler osvojio. Na Istočnom frontu se borila i četa Norvežana, obučavana u Nemačkoj, čiji su se pripadnici, tokom dugih godina provedenih zajedno na ratištu, naučili da čuvaju jedni drugima ledja. Kada jedan od njih pogine, svi polako već uvidjaju da je rat izgubljen a osećanje gubitka se tranaformiše u jezu kada se njegov leš neobjašnjivo pojavi dan kasnije, iako svi znaju da je pokopan. Nakon toga društvo se osipa. U to vreme Nemci počinju da se povlače, a mrtav saborac se pojavljuje ranjen u vojnoj bolnici u Beču.

Godine ’99. predsednik Sjedinjenih Država dolazi u posetu Norveškoj, a usled nedostatka saradnje Tajne Službe sa policijom, Hari ranjava jednog njihovog agenta. Umesto da bude suspendovan, Hari biva unapredjen i premesten u odeljenje Državne Bezbednosti kako bi se prikrio skandal.

Prvi slučaj na novoj dužnosti mu je praćenje i prikupljanje podataka o grupi neonacista koji su sve brojniji i sve više prete mirnom životu u Oslu. Ali prava pometnja će nastati kada Hari sazna da su neonacisti umešani u šverc oružja i da su nekome prodali pušku velikog kalibra koju koriste atentatori. Hari uvidja da je jedino neko sa dubokim vezama u viskom krugovima sposoban za takvu nabavku, ali i dovoljno pametan da sakrije sve svoje tragove.

Knjigu je u Srbiji objavila izdavačka kuća Laguna.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031