fbpx
Knjigoteka Kultura

Indigoplavi veo – Ana Velozo

INDIGOPLAVI-VEO-0000181062284Migel je mlađi sin imućne portugalske porodice, i u nasleđe će dobiti samo plemenito ime jer, po srednjevekovnim običajima, najstariji sin nasleđuje sve. Zato se on odlučuje na selidbu u portugalsku koloniju Goju u Indiji. Migel želi da naučio  porodični posao kako bi se vremenom osamostalio i obezbedio sebi raskošan život na kakav je i navikao.

No, dolazak u Goju predstavlja bolno buđenje za mladog Migel, jer roba sa brodova nestaje. Pošiljka za pošiljkom, broj poslatih džakova začina se ne slaže sa brojem džakova koji stižu u Portugal. Migel će uskoro saznati i da ga nadzornik u Indiji smatra odgovornim, jer ne vidi razloga da njegov stariji brat krade, a osim njih, niko drugi nema pristup robi.

A problem su i novi običaji s kojima se Migel susreće, koji, uprkos dodiru civilizacije i dugih prstiju inkvizicije, opstaju na ulicama.

Ali svu Migelovu pažnju će privući tajanstvena stanovnica Goje koja ulicama ide samo u nosiljci i večito je pokrivena velom. O njoj niko ništa ne zna, osim da je imućna i udata, ali niko ne zna ko je njen suprug. Ali maštu čitave Goje raspaljuje misterija koja se krije iza vela, jer niko joj nikada nije video lice, pa neki nagadjaju da je lepotica mistične lepote, dok drugi tvrde da je nakaza. Medjutim, oko jednog se svi slažu, da ima pogled koji ostavlja bez daha, u šta će se i sam Migel uveriti kada se susretne s njom a slučajan dašak vetra i trenutak nepažnje podignu njen veo.

Ana Velozo je nemačka spisateljica koja je više godina živela u Brazilu, a do sada je napisala osam romana. U Srbiji je njene knjige objavila izdavačka kuća Vulkan. Pored romana Indigoplavi veo objavljen je i roman Daleka zvezda u kojoj se nastavljaju Migelove avanture u Goji.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

February 2023
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728