fbpx
Knjigoteka Kultura

Intervju sa vampirom – En Rajs

Za knjigu Intervju sa vampirom malo je reći da je zanimljiva. To je snažna, zastrašujuća priča od koje će vam se lediti krv u žilama i o kojoj ćete razmišljati dugo nakon što je pročitate. Horor, triler, fantastika majstorski se prepliću u ovom jedinstvenom romanu ispričanom iz ugla vampira.

Lui je vampir. On je to već više od 200 godina. Lutao je svetom i hranio se krvlju. Ali sada je, nakon dva veka samoće i potrage za smislom svog novog života, rešio da ispriča svoju priču.

intervju_sa_vampirom

Priča počinje u vreme Francuske revolucije kada se Luijeva porodica doselila u Ameriku, gde su kupili plantažu. Život u Lujizijani se menja kada Lui ostane bez oca. On preuzima brigu o porodici kao najstarija muška glava. Ali, kada mu brat izvrši samoubistvo, on krivi sebe i iz noći u noć se opija i tuče u dvobojima izazivajući smrt, koja ga zaobilazi.

Umesto smrti, njegove će molitve uslišiti vampir Lestat, koji će ga, pretvoriti u vampira kako bi mu Luji pravio društvo na njegovim “pohodima”. Fizički Luji i Lestat postaju slični, ali su po intelektu i interesovanjim ostali potpuno različiti.

Lestat je hladnokrvni ubica koji želi da uživa u raskoši. On se svakim svojim postupkom i ubistvom sveti svom prethodnom životu, životu smrtnika, za sve što mu je bilo tada uskraćeno. Luji, s druge strane, promenu posmatra drugačije. On je očaran vampirskim moćima i čulima, i želi da ih ispita. On traga za drugim vampirima pokušavajući da nađe odgovor na pitanje koja ga muče. Njegovo traganje ga vodi širom sveta, a mitanje da li su vampiri zaista zli, Ili su možda samo grešnici osuđeni na večni život na zemlji poput palih anđela, ostaje bez odgovora.

Interviju sa vampirom je prvi roman u serijalu vampirske hronike, a po njemu je snimljen i film u kome su igrali Bred Pit i Tom Kruz.

En Rajs je u serijalu Vampirske hronike napisala jedanest knjiga:

Intervju s vampirom (Interview with the Vampire) (1976.)
Vampir Lestat (The Vampire Lestat) (1985.)
Kraljica prokletih (The Queen of the Damned) (1988.)
Priča kradljivca tela (The Tale of the Body Thief) (1992.)
Vrag Memnoh (Memnoch the Devil) (1995.)
Vampir Armand (The Vampire Armand) (1998.)
Merik (Merrick) (2000.)
Krv i zlato (Blood and Gold) (2001.)
Blekvudska farma (Blackwood Farm) (2002.)
Krvni (Blood Canticle) (2003.)
Princ Lestat (Prince Lestat) (2014.)

 

Jul

Kupindo