fbpx
Istorija Knjigoteka Kultura

Izložba Armijski đeneral Krsta Smiljanić u Valjevu

U galeriji Narodnog muzeja u Valjevu 22.januara u 19 časova je otvarana izložba “Armijski đeneral Krsta Smiljanić”, autorke Snežane Đenić, istoričarke i direktorke biblioteke Ljubiša R Đenić u Čajetini.

Izložba posvećena đeneralu Krsti Smiljaniću, prati životni put  (1868-1844) slavnog vojskovođe, od školovanja i vojničkog napredovanja, do ratova sa Turcima, Bugarima, Austrougarima, komandovanja Drinskom divizijom u Prvom svetskom ratu, do postavljanja za bana Zetske banovine. Krsta Smiljanić je tokom karijere odlikovan 35 puta, od toga nosilac je 15 stranih odlikovanja.

Publika će ovom prilikom moći da vidi više od 70 fotografija vezanih za život i vojevanje Krste Smiljanića. Izložba je prvi put predstavljena 13. septembra 2008. godine u Biblioteci “Ljubiša R. Đenić” u Čajetini. Nakon toga gostovala je širom Srbije, ali i u inostranstvu.

Građani Valjeva će imati priliku da pogledaju ovu izložbu i u naredne dve nedelje.

Pukovnik Krsta Smiljanić komandovao je Drinskom divizijom, čije su trupe, zauzećem Kajmakčalana, u septembru 1916. godine, prve stupile na zemljište svoje otadžbine. Ovaj planinski lanac i najjače utvrđenje, za koje su Bugari imali naređenje da “moraju braniti do poslednjeg vojnika”, zauzela je vojska vaskrsla posle stradanja u planinama Albanije i tako otvorila “kapiju slobode”. U spomen zbirci čajetinske Biblioteke se nalaze karabin i gusle đenerala Krste Smiljanića

April

Kupindo